ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Το ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη και η δυσαρέσκεια ΗΠΑ – Γερμανίας

Τουρκική προκλητικότητα: Το ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη και η δυσαρέσκεια ΗΠΑ – Γερμανίας
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ωμή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί η επιστροφή του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Κατά τη συνάντησή του με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στη γειτονική χώρα ότι με το Oruc Reis να πλέει νότια του Καστελόριζου, δεν νοείται διάλογος με την Άγκυρα.

«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πλέον επιδεινωθεί και έχουμε επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε ένα μήνα πριν, κυρίως όσον αφορά στην προκλητικότητα από την πλευρά της Άγκυρας.

Το μόνο που έχει αλλάξει είναι πως έχει μεσολαβήσει μια Σύνοδος Κορυφής, στην οποία μπορεί να μην αποφασίστηκαν κυρώσεις, ωστόσο δόθηκε συγκεκριμένος χρόνος στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά.

(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Διαφορετικά η Άγκυρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, που θέλει να τις αποφύγει, όπως ο... διάβολος το λιβάνι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στηριζόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, θα θέσει τη νέα μονομερή ενέργεια της Άγκυρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο πλέον είναι στο χέρι των Ευρωπαίων να δώσουν ένα μάθημα στην Τουρκία, η οποία δείχνει ασυνέπεια και ασυνέχεια και συνεχίζει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Ευρώπη και ΗΠΑ καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ καθόλου τυχαίο δεν είναι πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας επέλεξε να μην επισκεφτεί την Άγκυρα, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας στις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι οι κινήσεις του Oruc Reis αντιβαίνουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πλευρών.

Τη στάση της Τουρκίας αποδοκίμασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η Τουρκία υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας την 11η Οκτωβρίου για νέες έρευνες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου την οποία διεκδικεί και η Ελλάδα» ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η τουρκική αυτή κίνηση αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να χτίσουν εμπιστοσύνη και δεν θα φέρουν μακροπρόθεσμη λύση», κατέληγε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, παραμένει ψύχραιμη και ο πρωθυπουργός μέσω των διπλωματικών του επαφών έχει καταφέρει να καταστήσει σαφές πως η Τουρκία λειτουργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά με μεθοδικότητα και προσεκτικά βήματα έχει αποφύγει οποιαδήποτε αστοχία που θα ήταν.. βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως υπαίτια για το «ναυάγιο» στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης μεταξύ των δυο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ