ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Kanuni πλέει στη Μεσόγειο με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα

Το Kanuni πλέει στη Μεσόγειο με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα
Turkish Defence Ministry via AP, Pool

Την ώρα που το Oruc Reis πλέει τα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX σε απόσταση 30 - 50 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, την εμφάνισή του έκανε και το γεωτρύπανο Kanuni στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται για το τρίτο ιδιόκτητο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, μετά το Fatih και το Yavuz.

Το Kanuni απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Μερσίνης και δείχνει να έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.

Πάντως, το timing του πλου του Kanuni δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο. Εκτός αυτού, φαίνεται ότι για ένα χρονικό διάστημα το τουρκικό γεωτρύπανο ταξίδευε με τον πομπό του κλειστό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που το Kanuni πλέει κοντά στο Καστελόριζο, το Oruc Reis βρίσκεται αρκετά δυτικότερα, κινούμεο προς την περιοχή νότια της Ροδου και ανοιχτά της Καρπάθου.

Θρίλερ με την πορεία του Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό έδωσε στίγμα απόψε μετά από σχεδόν 24 ώρες μέσω του συστήματος γεωγραφικού προσδιορισμού.

Έτσι, λίγο μετά τις 19:00, το στίγμα του καταγράφθηκε περίπου στα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, δηλαδή στο νότιο άκρο της τουρκικής παράνομης NAVTEX.

Σημειώνεται πως τα συνοδευτικά του, δεν έχουν δώσει ακόμα στίγμα.

Υπενθυμίζεται πως το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας και κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή στην περιοχή από την πρώτη στιγμή.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια, ενώ επί 24 ώρες είχε κλειστό τον πομπό του.

Το τουρκικό σεισμογραφικό κινείται με χαμηλές ταχύτητες, κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμογραφικές έρευνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ