ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ο στόχος Μητσοτάκη και ο γερμανικός «πάγος» στις κυρώσεις

Σύνοδος Κορυφής: Ο στόχος Μητσοτάκη και ο γερμανικός «πάγος» στις κυρώσεις
(AP Photo/Francisco Seco, Pool)

Αποφασισμένος να θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καταρχάς ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα στην αυριανή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 ώρα Ελλάδος, ενώ το ίδιο θα πράξει και στο Συμβούλιο Κορυφής στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Σημειώνεται πως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, ωστόσο είναι βέβαιο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη συμπεριφορά της Τουρκίας με την έναρξη της συνεδρίασης.

Όπως ανάφερε η Deutsche Welle, οι τελευταίες εξελίξεις όπου η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX και έστειλε ξανά το ερευνητικό σκάφος νοτίως του Καστελόριζου και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια της Αμμοχώστου έχει βαρύνει το κλίμα για την Άγκυρα τις τελευταίες μέρες, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και για το λόγο αυτό θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο ηγετών.

Με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας να απομακρύνεται, στόχος της Αθήνας είναι υπάρξει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυστηρή σύσταση προς την Τουρκία, γεγονός που θα αποτελέσει προπομπό για συνέπειες στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία η παρέμβαση γερμανικής πηγής στο Reuters που ανέφερε πως το Βερολίνο θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται η συγκεκριμένη πηγή ανέφερε πως η Ελλάδα ζήτησε να τεθεί το θέμα στη διήμερη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η Γερμανία, ωστόσο, δεν αναμένει η ΕΕ να αλλάξει τη στάση της σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μόλις δύο εβδομάδες μετά την τελευταία απόφαση της Συνόδου να μην επιβάλλει τιμωρητικά μέτρα μέχρι νεωτέρας.

Εξάλλου, η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε και πάλι την Άγκυρα να απέχει από μονομερείς προκλήσεις και επανέλαβε ότι εναπόκειται στην Άγκυρα «να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία».

Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει το σκοινί, και να κλιμακώσει την ένταση, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε προκλητικά ότι «το Oruc Reis επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Aνατολική Μεσόγειο», ενώ για μια ακόμη φορά επιχείρησε να μεταθέσει στην Ελλάδα, τις ευθύνες για την ένταση και το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, κατηγορώντας τη χώρα μας πως «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, στις συζητήσεις μας, στις πλατφόρμες των ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στη διάρκεια ομιλίας του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά :

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στο πεδίο, τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».

Μάλιστα, o Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως το Σάββατο θα μεταβεί πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα ανακοινώσει νέες πληροφορίες για κοιτάσματα που φέρονται να έχουν βρεθεί.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να ενεργεί μέσω της διπλωματικής οδού, έχοντας ως «όπλα» την τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και τις τοποθετήσεις τόσο του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών όσο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ειδικότερα για τη στάση των Αμερικανών, στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως είναι ξεκάθαρη η στήριξη των ελληνικών θέσεων από τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ