ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση της πρεσβείας της Ρωσίας υπέρ Ελλάδας για τα 12 μίλια

Παρέμβαση της πρεσβείας της Ρωσίας υπέρ Ελλάδας για τα 12 μίλια
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας σε σχέση με τη δυνατότητα επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια πήρε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών», σημειώνει σε ανάρτησή της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία ενώ προσθέτει:

«Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».

Μάλιστα, η ρωσική πρεσβεία ανέβασε μάλιστα και τον χάρτη της περιοχής στο μήνυμα της.

Την ώρα που το Oruc Reis πλέει στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX σε απόσταση 30 - 50 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, την εμφάνισή του έκανε και το γεωτρύπανο Kanuni στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται για το τρίτο ιδιόκτητο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, μετά το Fatih και το Yavuz.

Το Kanuni απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Μερσίνης και δείχνει να έχει προορισμό το λιμάνι της Χαλκηδόνας (Haydarpasa) της Κωνσταντινούπολης. Τελικός προορισμός του, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, είναι η Μαύρη Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ