ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Μητσοτάκης: Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα
(AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

Να μπει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στην ημερήσια διάταξη ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κάτι το οποίο έγινε δεκτό.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός φτάνοντας στις Βρυξέλλες, οι τουρκικές προκλήσεις θα συζητηθούν τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δηλαδή αύριο, Παρασκευή.

«Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου -όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά. «Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η ΕΕ ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που έχει λάβει έτσι ώστε αυτή η συμπεριφορά να έχει τις ανάλογες συνέπειες», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην πανδημία του κορωνοϊού λέγοντας ότι «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, συνολικά, στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του CΟVID».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει, ακόμα, αρκετά καλύτερα. «Θα χρειαστεί, όμως, απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί», είπε.

«Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού -το ξανατονίζω- τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας», υπογράμμισε.

Στήριξη Τουσκ στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε νωρίτερα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, με έκδοση της παράνομης NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αρχηγοί κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετείχαν στη σύνοδο του ΕΛΚ εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε την τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια στη συμπεριφορά της Άγκυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ