Πηγές ΥΠΕΞ: Είχε εγκριθεί σχέδιο πτήσης για το αεροσκάφος του Δένδια από τους Τούρκους
Ανανεώθηκε:
Όχι μόνο υπήρχε σχέδιο πτήσης, αλλά η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος.
Το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, από τη Βαγδάτη στην Αθήνα και αναγκάστηκε να κάνει βόλτες στον αέρα στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας για πάνω από 20 λεπτά μέχρι να εγκριθεί η υπερπτήση.
Καλά πληροφορημένη πηγή χαρακτήριζε μάλιστα ως «ανοησία» τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς, ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης. Για την ακρίβεια, όταν αποφασίστηκε ότι ο κ. Δένδιας δεν θα μεταβεί στο Ερμπίλ, λόγω βλάβης στο αεροσκάφος, η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους.
Όσον αφορά το γιατί δεν επέλεξε άλλη διαδρομή για την επιστροφή του το αεροσκάφος, η ίδια πηγή τόνιζε ότι πρώτον δεν ενδείκνυται διέλευση πάνω από τη Συρία, αλλά κυρίως δεν ήθελε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και να αλλάξει σχέδιο μετά από την πίεση των Τούρκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, η ελληνική πλευρά έκανε σχεδιασμό να προσγειωθεί ξανά στο Ιράκ, αν τελικά έβλεπε ότι δεν επαρκούσαν τα καύσιμα μέχρι να προχωρήσει η έγκριση της υπερπτήσης.
Η Τουρκία, μάλιστα, αρχικά έδωσε άδεια στο ελληνικό αεροσκάφος να πάει σε επόμενο σημείο κοντά στην Άγκυρα και από εκεί χρειάστηκε να δοθεί νέα έγκριση.
Αν και εκεί καθυστερούσε, υπήρχε ο σχεδιασμός να προσγειωθεί το αεροσκάφος στη Λήμνο για ανεφοδιασμό.
Αυξημένη λόγω εξόδου των εκδρομέων η κίνηση στις Εθνικές Οδούς - Αυστηρά τα μέτρα οδικής ασφάλειας
09:34
WSJ: Γιατί το περιβάλλον Τραμπ και στενοί σύμμαχοι φοβούνται ότι η νίκη επί του Ιράν είναι πρόωρη
09:27
Κόσμημα 15.000 ετών αποκαλύπτει τα μυστικά των ανθρώπων της Εποχής των Παγετώνων
09:20
Συνελήφθη 42χρονος στη Νίκαια για απάτες άνω των 376.000 ευρώ με κρυπτονομίσματα
09:14