ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία η Ευρώπη - Δηλώσεις με νόημα

Σύνοδος Κορυφής: Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία η Ευρώπη - Δηλώσεις με νόημα
Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της.

Τη βεβαιότητά του ότι πολλές αντιπροσωπείες θα «φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο» -ιδιαίτερα μάλιστα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις- εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος νωρίτερα στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση σήμερα για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συζητούν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος εχθές στη Σύνοδο.

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ