ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Δεκτός από τον Βαρθολομαίο ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Δεκτός από τον Βαρθολομαίο ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έγινε δεκτός από τον προκαθήμενο του πρωτόθρονου Πατριαρχείου κ.κ. Βαρθολομαίο.

Κατά την εγκάρδια ιδιαίτερη συνάντησή τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε για άλλη μία φορά την χαρά και την ικανοποίησή του για την διαρκή πρόοδο, σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία που υπάρχει στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στην επέτειο των τριάντα χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας, που συμπληρώνονται το 2021, και σημείωσε ότι σε αυτά τα τριάντα χρόνια η Ουκρανία πέρασε από πολλές δυσκολίες που ήταν συνέπεια του προηγούμενου καθεστώτος και των παρελθόντων ετών.

«Εύχομαι να εορτάσετε αυτήν την τριακοστή επέτειο μέσα στο 2021 με ενθουσιασμό, με χαρά, με μεγάλη ευτυχία, όλο το ουκρανικό έθνος», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ζελένσκι, με αφορμή αυτή την επέτειο, προσεκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί επισήμως την Ουκρανία, πρόσκληση την οποία ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε ιδιαίτερα τιμητική, ευχόμενος αυτή να πραγματοποιηθεί, εάν θέλει ο Θεός, εφόσον αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μάλιστα, θυμήθηκε με συγκίνηση την προηγούμενη επίσκεψή του, το 2008, κατά την οποία έγινε αποδέκτης των φιλόξενων αισθημάτων του ουκρανικού λαού και είχε την ευλογία να ιερουργήσει στην ιστορική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, αλλά και στον Λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου, με τον μακαριστό Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιο Β’ και με τους μακαριωτάτους Αρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος και Τιράνων και πάσης Αλβανίας.

O πρόεδρος της Ουκρανίας ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς και ευχήθηκε μέχρι την πραγματοποίηση της πατριαρχικής επίσκεψης να έχει σημειωθεί πρόοδος ή ακόμα και να έχει επιλυθεί το ζήτημα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της επιστροφής των αιχμαλώτων.

«Το ευχόμεθα με όλη μας την καρδιά. Καταλαβαίνουμε τον πόνο αυτών των οικογενειών που στερήθηκαν τα παιδιά τους ή τους συζύγους των» απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας συνοδευόταν από την σύζυγό του Ολένα Ζελένσκα και πολυμελές κλιμάκιο από στελέχη της προεδρίας και της ουκρανικής κυβέρνησης, τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Αντριι Σιμπίχα και τον γενικό πρόξενο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, Ολεξάντρ Γκαμάν.

Στη συνάντηση από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρόντες ήταν οι μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο εψηφισμένος επισκόπος Κομάνων και έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο κ. Μιχαήλ και ο Μ. Πρωτοσύγκελος κ. Ανδρέας.

Προς τιμήν του Ουκρανού προέδρου και του ουκρανικού λαού τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό δοξολογία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ