ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό CNN Greece: Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος - Τι θα ισχύει για απεργίες και συγκεντρώσεις

Αποκλειστικό CNN Greece: Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος - Τι θα ισχύει για απεργίες και συγκεντρώσεις
ΙΝΤΙΜΕ / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο έπειτα από 39 χρόνια.

Το CNN Greece αποκαλύπτει αποκλειστικά τα βασικά σημεία του νέου νόμου, που θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, και στη συνέχεια θα τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση.

Όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος έχει τρεις βασικούς στόχους: Πρώτον να παραμείνει ο συνδικαλισμός, πυλώνας της Δημοκρατίας. Δεύτερον το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι ελκυστικό στους εργαζόμενους και φιλικό στην κοινωνία και τρίτον η μείωση των προνομίων και το καταχρηστικές συμπεριφορές που υπονόμευαν το ασφαλιστικό σύστημα. Για πρώτη φορά ο νέος συνδικαλιστικός νόμος θα διασφαλίζει ισότιμα και ελεύθερα το δικαίωμα στην απεργία αλλά και στην εργασία, λένε στην κυβέρνηση.

Διαρθρωτική αλλαγή θα αποτελέσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα με την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή εργαζομένων, εργοδοτών και φορέων και για να λαμβάνουν χρήματα αλλά και για να υπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα μπει ένα τέλος στα φαινόμενα με τα «φαντάσματα» και οι σφραγίδες αναφορικά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο νέος νόμος προβλέπει τη δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Φορέων μέσω της «ΕΡΓΑΝΗ», για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Στόχος είναι η οργάνωση ενός μητρώου μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση με ακριβή αριθμό συμμετεχόντων σε αυτή και άρα διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Επιπλέον θα προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων που βρίσκονται σε προστατευτικό πλαίσιο. Έτσι σε συνδικαλιστικό όργανο που αριθμεί:

  • 200 μέλη θα προστατεύονται τα 5,
  • μέχρι 1.000 μέλη θα έχουν ειδικά προνόμια τα 7 και
  • πάνω από 1.000 μέλη θα προστατεύονται 9 άτομα.

Παράλληλα το νομοσχέδιο θα προβλέπει την αναβάθμιση της Επιτροπής Πρόνοιας των συνδικαλιστών, με τον πρόεδρο από πρωτοδίκη να αναβαθμίζεται σε εφέτη.

Για τις συγκεντρώσεις

Αναφορικά με τις συγκεντρώσεις ο νόμος θα ορίζει πως θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, για τα οποία θα υπάρχει συμφωνία από πριν.

Ταυτόχρονα, καταργείται η αφισοκόλληση εντός των επιχειρήσεων και θα αναρτώνται μόνο ηλεκτρονικά σε ιστότοπο που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι.

Τη δαπάνη για τη δημιουργία του ιστοτόπου θα καλύπτει ο εργοδότης.

Με ηλεκτρονική ψηφοφορία οι απεργίες

Σε ό,τι αφορά στην κήρυξη απεργίας, θα πρέπει το συνδικαλιστικό όργανο να ενημερώνει 24 ώρες πριν για την ημέρα, την ώρα και τους λόγους που τη θεμελιώνουν.

Για να κηρυχτεί μία απεργία, θα είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό όργανο να εξασφαλίσει το δικαίωμα ψηφοφορίας όλων των εργαζομένων.

Ουσιαστικά καθιερώνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την διεξαγωγή απεργίας, ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους.

Μια άλλη τομή του νέου συνδικαλιστικού νόμου, είναι πως για πρώτη φορά θα προστατεύονται όσοι θέλουν να εργαστούν. Δηλαδή σε περίπτωση που ασκείται ψυχολογική βία σε εργαζόμενους που εμφανίζονται αντίθετοι στην απεργία ή παρατηρούνται προπηλακισμοί, θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα και ποινές και η απεργία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα κηρύσσεται παράνομη.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη είχε δηλώσει ότι «λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός, ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό».

Πρόσθεσε δε, ότι «για αυτό το ζήτημα θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο διαβούλευσης, αλλά και κοινοβουλευτικής συζήτησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ