ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: Νίκη Τατάρ στα Κατεχόμενα - Οι αντιδράσεις σε Άγκυρα και Λευκωσία

Κύπρος: Νίκη Τατάρ στα Κατεχόμενα - Οι αντιδράσεις σε Άγκυρα και Λευκωσία
AP Photo / Nedim Enginsoy

Ο Ερσίν Τατάρ, ο «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι και επίσημα πλέον ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, καθώς επικράτησε στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» στα Κατεχόμενα της Κύπρου, με ποσοστό 51,74% έναντι ποσοστού 48,26% που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του,  Μουσταφά Ακιντζί

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα ήρθε διά μηνύματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε tweet που ανήρτησε, ο κ. Τσαβούσουγλου συγχαίρει τον κ. Τατάρ και τονίζει ότι θα δουλέψουν μαζί για την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

«Θα προστατέψουμε τα νόμιμα δικαιώματα του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί», σημειώνει στο tweet του ο κ. Τσαβούσογλου.

ΑΚΕΛ: Αρνητική εξέλιξη η εκλογή Τατάρ

Την ίδια ώρα, στην Λευκωσία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το βράδυ της Κυριακής το ΑΚΕΛ, αναφέρεται ότι «η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά αρνητική εξέλιξη».

«Ανεξαρτήτως τούτου, ενόψει του γεγονότος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκετές φορές έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Το ΑΚΕΛ θα προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα», σημειώνει το ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερσίν Τατάρ στηρίχθηκε επίσημα στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» στα Κατεχόμενα από το Κόμμα των Εποίκων, τον Ερχάν Αρικλί καθώς και από τμήματα του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματους του Λαού (HP).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ