ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος - Κατεχόμενα: Οι πρώτες δηλώσεις Τατάρ και Ακιντζί μετά τις «εκλογές»

Κύπρος - Κατεχόμενα: Οι πρώτες δηλώσεις Τατάρ και Ακιντζί μετά τις «εκλογές»
Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ AP Photo / Petros Karadjias

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, προέβη σε γραπτή δήλωση το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» που διεξήχθησαν στα Κατεχόμενα της Κύπρου, κάνοντας λόγο για «νέο μέλλον».

Ο κ. Τατάρ εξέφρασε «βαθύτατη αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση για τους Τουρκοκύπριους» και πρόσθεσε: «Θα εφαρμόσω όλες τις υποσχέσεις μου».

Όπως δήλωσε, θα είναι «πρόεδρος» όλων και θα εργαστεί με ενότητα.

Παράλληλα, εκφράζοντας ετοιμότητα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε κάλεσμα στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν στη συνεννόηση.

Ακιντζί: Η επιλογή Τατάρ δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες

Από την πλευρά του, ο ηττημένος των «εκλογών», ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε υπονοούμενα για τη διαδικασία και κατέδειξε ότι η εκλογή Τατάρ «είναι μια επιλογή που δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες».

Ευχήθηκε «καλή τύχη» στον Ερσίν Τατάρ και έδωσε συγχαρητήρια «σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα». Σημείωσε, επίσης, ότι η επόμενη περίοδος θα είναι το τέλος της 45χρονης πορείας του στην πολιτική ζωή των κατεχομένων.

Το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα Κατεχόμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Yeni Guzen», επί συνόλου 738 καλπών (100%), ο Ερσίν Τατάρ κατέστη ο νέος κατοχικός ηγέτης, με ποσοστό 51,74% και πλέον καλείται να διαπραγματευτεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό.

Ο μέχρι πρότινος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί συγκέντρωσε ποσοστό 48,26%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ