ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για κορωνοϊό: Παραδειγματική τιμωρία για τους επαγγελματίες που δεν τηρούν τα μέτρα

Πέτσας για κορωνοϊό: Παραδειγματική τιμωρία για τους επαγγελματίες που δεν τηρούν τα μέτρα
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στα εθνικά θέματα, τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, αλλά και στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και στη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Άγκυρα προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης της για την έρευνα και διάσωση που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της.

«Η απόφαση αυτή, είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία», υπογράμμισε.

«Υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών», σημείωσε και συνέχισε:

«Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν».

Δείτε live:

Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, στα οποία επαναλαμβάνεται η ομόφωνη αξίωση των ηγετών της Ε.Ε. προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι και να αντιστρέψει τις τελευταίες ενέργειές της.

Παράλληλα, όπως είπε «επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, τα οποία παραπέμπουν σε συγκεκριμένα άρθρα για την επιβολή κυρώσεων. Η υλοποίηση των κοινών αποφάσεων της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων της, ρίχνει τον σπόρο για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης ζήτημα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και υπενθύμισε ότι στα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τη Συρία, μνημονεύονταν αποφάσεις κρατών για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία.

«Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία», είπε.

Για τον κορωνοϊό

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη νέα έξαρση του κορωνοϊού και οι ηγέτες πολλών χωρών εξέφρασαν έντονη ανησυχία, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων παρουσιάζει αυξητική τάση στο μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης.

«Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες», είπε, σημείωσε, ωστόσο, ότι «η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο πορτοκαλί (της Αττικής, της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης), επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Επανέλαβε εκ νέου την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία.

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι πολίτες που πρέπει να τηρούν τα μέτρα, αλλά και οι επαγγελματίες, τονίζοντας ότι όσοι επαγγελματίες «παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων».

«Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας», είπε και αναφέρθηκε στην εγκαινίαση από τον πρωθυπουργό των 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», που δημιουργήθηκαν μετά από σχετική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

«Δέσμευση της Κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η Ελλάδα πολύ σύντομα να φτάσει, στον αριθμό εντατικών κρεβατιών, τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή η δέσμευση, θα γίνει πράξη», είπε.

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε κατόπιν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο τις προηγούμενες ημέρες και τις συσκέψεις που είχε με εκπροσώπους τοπικών φορέων, όπου ενημερώθηκε επιτόπου για την κατασκευή του φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων, που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

«Είναι προφανές ότι η δημιουργία του νέου φράχτη συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και στέλνει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα», είπε.

«Ταυτόχρονα, πέραν του βασικού αμυντικού και αποτρεπτικού του χαρακτήρα του, ο φράχτης αυτός συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς θα λειτουργήσει και ως σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου τον σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή», συνέχισε.

Για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας, αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες, ενώ άλλοι 800 θα βρεθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη χώρα. Συνολικά, σε έναν χρόνο, 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία.

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, συνιστά ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό βήμα που αποσκοπεί αφενός στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και αφετέρου στον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων.

Στα ειδικότερα σημεία του, μεταξύ άλλων, επισπεύδεται η εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, ως το τέλος του 2021, επεσήμανε.

Στόχος είναι να αποδοθεί οριστικά το καθεστώς προστασίας στους αδύναμους δανειολήπτες και να αρθεί η καταστρατήγηση του πλαισίου αυτού από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, προσβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο που εκτείνεται χρονικά ως και το 2032, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιπλέον, προτείνονται διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δικηγόρων. Σκοπός είναι η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και η ρύθμιση ζητημάτων όπως ο τρόπος κτήσης της δικηγορικής ιδιότητας, η προσαρμογή των συλλογικών Οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων στη ψηφιακή εποχή, καθώς και ο εξορθολογισμός των πειθαρχικών κυρώσεων των Δικηγόρων από τα αρμόδια όργανα των Δικηγορικών Συλλόγων, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ