ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα

Πέτσας: Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα
ΙΝΤΙΜΕ/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών και φαίνεται να μην σέβεται τις αποφάσεις και τις συστάσεις των ευρωπαίων.

«Η Άγκυρα προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης της για την έρευνα και διάσωση που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της. Η απόφαση αυτή, είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία», τόνισε.

«Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα. Και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», εξήγησε ο ίδιος.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε «ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών».

«Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, στα οποία επαναλαμβάνεται η ομόφωνη αξίωση των ηγετών της Ε.Ε. προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι και να αντιστρέψει τις τελευταίες ενέργειές της.

Παράλληλα, όπως είπε «επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, τα οποία παραπέμπουν σε συγκεκριμένα άρθρα για την επιβολή κυρώσεων. Η υλοποίηση των κοινών αποφάσεων της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων της, ρίχνει τον σπόρο για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης ζήτημα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και υπενθύμισε ότι στα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τη Συρία, μνημονεύονταν αποφάσεις κρατών για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία.

«Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ