ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζάιμπερτ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα καθήκοντα και ευθύνες στο μεταναστευτικό

Ζάιμπερτ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα καθήκοντα και ευθύνες στο μεταναστευτικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FELIPE TRUEBA

Τα «ιδιαίτερα καθήκοντα» και την ευθύνη της Ελλάδας ως χώρας στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Επίσης, τόνισε ότι το συνολικό πρόβλημα της μετανάστευσης προς την ΕΕ μπορεί να διευθετηθεί μόνο σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ των μεταναστών.

«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα καθήκοντα και ευθύνη ως χώρα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο ανέγερσης φράχτη στον Έβρο, μέτρο το οποίο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το συνολικό πρόβλημα μετανάστευσης και της άφιξης των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε συνεργασία με τις χώρες εκτός ΕΕ, με τις χώρες τράνζιτ και προέλευσης των μεταναστών. Αλλά δεν μπορώ να αξιολογήσω το συγκεκριμένο μέτρο», προσέθεσε.

Τα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη

Ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων και ηλεκτρονικά συστήματα που θα κρατούν μακριά τους επίδοξους εισβολείς είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του νέου φράχτη που κατασκευάζεται στον Έβρο.

Για την πορεία κατασκευής του νέου φράχτη ενημερώθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε:

«Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι κρατάνε πολύ υψηλά το φρόνημα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία».

Ο νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων, καθώς και η αναβάθμιση παλαιότερων τμημάτων μήκους 10 χιλιομέτρων, πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021.

Ο νέος φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων, και μαζί κατασκευάζονται χωματουργικά έργα συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού.

Παράλληλα, θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη προς την πλευρά της Ελλάδας συνεχούς ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος, επίσης από χάλυβα, συνολικού ύψους 4,3 μέτρων.

Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα Υπερυψωμένα Αντιβαλλιστικά Παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον Ελληνικό Στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια/παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ