ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσή Αυγή: Αίτημα των ελληνικών αρχών στο Ευρωκοινοβούλιο για άρση ασυλίας του Λαγού

Χρυσή Αυγή: Αίτημα των ελληνικών αρχών στο Ευρωκοινοβούλιο για άρση ασυλίας του Λαγού
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού.

«Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την άρση βουλευτικής ασυλίας του Γιάννη Λαγού με σκοπό να κινηθεί η ποινική διαδικασία. Σύμφωνα με τον κανονισμό το θέμα παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου», δήλωσε ο κ. Σασόλι.

Ωστόσο, πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως το αίτημα για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή «αφορά σε άλλη υπόθεση και όχι στη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής».

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την Τρίτη η απόφαση του Δικαστηρίου επί των αναστολών

Κατά τα λοιπά, την Τρίτη, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει τη σημερινή διαδικασία. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει για το ποιοι θα εκτίσουν την ποινή τους και ποιοι θα παραμείνουν ελεύθεροι. Νωρίτερα, η εισαγγελέας της Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε αναστολή ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, πλην του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα Γιώργου Ρουπακιά.

Σύμφωνα με την κυρία Οικονόμου, οι καταδικασθέντες τήρησαν απαρεγκλίτως τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί στο στάδιο της ανάκρισης ή μετά τις αποφυλακίσεις τους.

Όπως εκτίμησε έχουν γνωστή διαμονή, δεν είναι ύποπτοι φυγής, δεν προέβησαν σε καμία προπαρασκευαστική ενέργεια για να διαφύγουν, εμφανίστηκαν ενώπιον των αρχών, τα ποινικά τους μητρώα είναι λευκά, πλην ορισμένων για μικρές παραβάσεις, δεν απέφυγαν τη σύλληψή τους, κάποιοι εξάντλησαν και το ανώτατο όριο προφυλάκισης, διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισε το κόμμα, η εφημερίδα και «ο πολιτικός της λόγος».

«Δεν είναι ύποπτοι φυγής, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη», είπε η εισαγγελέας και συνέχισε:

«Μάλιστα τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών, εδώ τελευταία. Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, Αλεξόπουλου και Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις ήσσονος σημασίας».

«Δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους», ανέφερε.

Ωστόσο, κατά την πρότασή της, η εισαγγελέας της έδρας διευκρίνισε πως ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, δεν δικαιούται χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης, καθώς του έχει επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής εξέφρασε ικανοποίησή για την εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών, ωστόσο, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία υπήρξε ένταση, με αφορμή δημοσιεύματα που «προσβάλλουν όλη την εισαγγελία της χώρας».

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο συνήγορος του καταδικασθέντα σε δεκαετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της Πολιτικής Αγωγής, λέγοντας: «Έχουν δικαίωμα αυτοί να μιλούν για την ποινή και την αναστολή; Αυτά είναι πειθαρχικά αδικήματα στο ΔΣΑ, αλλά δεν αφορούν το δικαστήριό σας. Σας προσβάλει όμως αυτό εσάς και την εισαγγελική Αρχή. Στην κρίση σας».

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής του απάντησαν: «Να μας φέρετε και του Λαγού τη δήλωση», αναφερόμενοι σε δήλωσή του ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, προκαλώντας αναστάτωση μέσα στην αίθουσα.

Περιπλέκει την άρση ασυλίας Λαγού η εισαγγελική πρόταση

Πάρα το γεγονός ότι ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν ζήτησε αναστολή ποινής, η εισαγγελική πρόταση ζήτησε να του δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση. Άλλωστε το δικαστήριο τοποθετείται αυτεπάγγελτα.

Την Παρασκευή, μέσω του συνηγόρου του, ο Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία και ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ και το Πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών, ο Γιάννης Λαγός χαίρει ασυλίας και μάλιστα εκείνης που αναγνωρίζεται στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.

Στην περίπτωση που το δικαστήριο δεν διαφοροποιηθεί από την εισαγγελική πρόταση και χορηγήσει ανασταλτική δύναμη στην έφεση, δεν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον εν ενεργεία ευρωβουλευτή. Συνεπώς οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να ζητήσουν από το Ευρωκοινοβούλιο την άρση ασυλίας του επειδή δεν εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

Εξώδικο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε ο Λαγός

Εξώδικο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέστειλε -μέσω του Κώστα Πλεύρη- ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Παράλληλα, με αγωγές ζητά αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ από τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και ειδησεογραφικά sites.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως "θα αποκαλύψει στον Ελληνικό λαό και στα διεθνή μέσα, τον βρώμικο ρόλο παραγόντων της δημόσιας ζωής, που οδήγησε στην δικαστική καταδίκη αθώων ανθρώπων, ως εγκληματικής οργάνωσης".

Ο ίδιος, μέσω του συνηγόρου του την Παρασκευή, δεν κατέθεσε αίτημα για χορήγηση ανασταλτικής δύναμης της έφεσης καθώς με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία και ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ