ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Richard Gere, το Pretty Woman και η κόντρα Τσακαλώτου – Σταϊκούρα για την προστασία α’ κατοικίας

Ο Richard Gere, το Pretty Woman και η κόντρα Τσακαλώτου – Σταϊκούρα για την προστασία α’ κατοικίας
Φωτογραφία αρχειου ΙΝΤΙΜΕ

Άγρια κόντρα με ολίγον από Pretty Woman και Richard Gere για την προστασία της πρώτης κατοικίας είχαν στη Βουλή Χρήστος Σταϊκούρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και «τεράστιο ψέμα» τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει καμία δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της.

«Εσείς γιατί καταργείτε την προστασία; Είναι άποψη σας ή η άποψη των θεσμών; Είναι δικιά σας πολιτική; Μήπως μιμείστε τον Άδωνι που έλεγε ότι δεν θα μου κλέψει την δόξα ο Τόμσεν;», διερωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών πρώιμο Richard Gere.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που θυμίζει αυτό που έκανε ο Richard Gere στο Pretty Woman. Πριν καταφέρει να τον πείσει η Julia Roberts να μην καταστρέφει επιχειρήσεις. Εσείς είστε ο πρώιμος Richard Gere, από εσάς η Julia Roberts δεν πέρασε ποτέ», είπε ο γνωστός για τα ευφυολογήματά του Ευκλείδης Τσακαλώτος για να προσθέσει πως στην Αγγλία, αυτό λέγεται debt bondage. «Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα λέγεται χρεοδουλοπαροικία αλλά είναι η κατάσταση που δουλεύεις μια ζωή για να ξεπληρώσεις το χρέος», ανέφερε.

Επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση, ο Χρήστος Σταϊκούρας θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη μείωση του αφορολόγητου. «Ευτυχώς δεν ήμαστε όλοι οι πολιτικοί το ίδιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταυτιστεί με την λέξη ψεύτης. Λέτε ότι λέω ψέματα. Δεν ήμουν εγώ αυτός που είχε δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο και δεν το έκανε. Δεν ήμουν εγώ αυτός που έκανε την δήλωση ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί και για κοινωνικούς λόγους», είπε για να συμπληρώσει πως το Eurogroup αποφάσισε να λήξει το προσωρινό πλαίσιο προστασίας που είχε νομοθετηθεί τον Απρίλιο του 2019.

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε λήξει από τον Φλεβάρη του 2019, την είχατε δώσει στους θεσμούς από τον Φλεβάρη 2019», επέμεινε και κατηγόρησε τον πρώην υπουργό ότι με την υπογραφή του δεν υφίσταται προστασία από τον Φλεβάρη του 2019 και αυτό το έχουν επιβεβαιώσει και οι θεσμοί.

«Δεν υπήρχε προστασία από τον Φεβρουάριο του 2019 κι εμείς φέραμε πλαίσια για προστασία, εσείς μέχρι τον Ιούλιο του 2019 κι εμείς το πρόγραμμα Γέφυρα. Εμείς πλέον φέρνουμε ένα μόνιμο πρόγραμμα πάγιας πολιτικής κοινωνικής προστασίας. Πάγια λύση του προβλήματος των χρεών των νοικοκυριών. Ευνοϊκή και μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών. Εάν αποπληρώσει τα χρέη του σε 20 χρόνια διασώζει όλη την περιουσία του. Παρέχεται κρατική επιδότηση της Α Κατοικίας για 5 έτη. Προβλέπεται η πλήρης διαγραφή όλων των χρεών σε περίπτωση πλήρους οικονομικής αδυναμίας κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας.Ίδρυση ιδιωτικού φορέα στο τελευταίο στάδιο που θα αγοράζει την Α κατοικία και στην συνέχεια θα υποχρεούται να τους την μισθώνει και θα τους παρέχεται επίδομα κατοικίας. Και θα υποχρεούται να του επαναπωλήσει το ακίνητο μέσα σε 12 έτη», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για μια πραγματική, ρεαλιστική προσέγγιση για το πως προστατεύει η κυβέρνηση στην πράξη την κατοικία των πολιτών και όχι με ρήσεις του τύπου «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Ανταπαντώντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για αποσπασματική ανάγνωση δηλώσεων του. «Δεν είναι σωστό να παίρνετε αποσπάσματα χωρίς να τα διαβάζετε όλο, είπα ότι πρέπει να ήμαστε φειδωλοί για το πόσους πλειστηριασμούς θα πρέπει να κάνουμε», υποστήριξε.

«Είχατε πει στις τράπεζες να είναι φειδωλές και κάνατε μέχρι τον Ιούνιο του 2019 έγιναν 25.672 πλειστηριασμοί. Ελπίζω να είναι ευχαριστημένο το κόμμα του κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Στο διάστημα της διακυβέρνησης μας είναι 19.600 πλειστηριασμοί. Πλειστηριασμοί γινόντουσαν, γίνονται και θα γίνονται το θέμα είναι να γίνονται εκεί που υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές», επεσήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ