ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακάρ προς Ελλάδα: Υπέρ του διαλόγου η Τουρκία αλλά χωρίς τετελεσμένα

Ακάρ προς Ελλάδα: Υπέρ του διαλόγου η Τουρκία αλλά χωρίς τετελεσμένα
AP Photo / Turkish Defense Ministry

Μήνυμα προς την Αθήνα ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ του διαλόγου και των πολιτικών λύσεων, αλλά ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις, εξαναγκασμούς ή πιέσεις, έστειλε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Ακάρ, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με στρατιωτικούς διοικητές από τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τα Κατεχόμενα σχετικά με τις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες το τελευταίο διάστημα, είπε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου, των πολιτικών λύσεων, των συνομιλιών και των συναντήσεων. Να γίνουν οι διερευνητικές συνομιλίες, να γίνουν οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ και επίσης να γίνει και η τέταρτη συνάντηση, που ξεκινήσαμε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δύο συναντήσεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Ας μιλήσουμε, ας λύσουμε τα προβλήματα μιλώντας. Από την άλλη πλευρά, όλοι θα πρέπει να έχουν αντιληφθεί και κατανοήσει ότι δεν θα υποκύψουμε μπροστά σε τετελεσμένα, εξαναγκασμούς ή πιέσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Ακάρ, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διάγουν μια πολυάσχολη περίοδο. Εκπληρώσατε τα καθήκοντα που σας ανατέθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Σας συγχαίρω όλους. Ελπίζω από τώρα και στο εξής, να εκπληρώσουμε και τα υπόλοιπα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί, με την ίδια σοβαρότητα και ειλικρίνεια, με διάλογο και συντονισμό»

Πρόσθεσε δε: «Προστατεύσαμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα γύρω από την Κύπρο και στους αιθέρες τόσο τα δικά μας όσο και των Κυπρίων αδερφών μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Δεν τα καταστρατηγήσαμε μέχρι τώρα, ούτε πρόκειται να το κάνουμε στο μέλλον».

Αναφερόμενος στην κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, ο κ. Ακάρ είπε ότι «η Αρμενία εξακολουθεί να βομβαρδίζει άμαχο πληθυσμό που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους».

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις δυνάμεις των Αζέρων με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, ώστε να πετύχουν το δίκαιο σκοπό τους», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ