ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για προσφυγή στη Χάγη

Κομισιόν: Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για προσφυγή στη Χάγη
AP Photo/Virginia Mayo

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τη συμφωνία της Ελλάδας και της Αλβανίας για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Διεύρυνσης.

Ειδικότερα, η 'Αννα Πισονέρο σημειώνει:

«Η ΕΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και της Ελλάδας για το πώς θα προχωρήσουν στο ζήτημα των θαλασσίων διαφορών τους.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των συνόρων αντιμετωπίζονται πράγματι καλύτερα μέσω του διαλόγου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας».

Συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη

Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία.

«Συμφωνήσαμε το ζήτημα των θαλασσίων υδάτων να το χειριστούμε σε διεθνείς φορείς» επισήμανε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Ειδικότερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός επισήμανε πως από κοινού η Ελλάδα και η Αλβανία θα απευθυνθούν στη διεθνή δικαιοσύνη και θα παραπεμφθούν εκεί για να αποφασίσουν τα σημεία που πρέπει βάσει των εμπειρογνωμόνων και βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ράμα είπε πως σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ άλλοτε. Έκανε λόγο ότι άνοιξε ένα πολύ θετικό κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας και πολύτιμη χώρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε καμία στιγμή εμπόδιο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας, υπενθυμίζοντας επίσης τη συνεισφορά της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Χορηγών.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.»

Ο υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι:

«Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ