ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάρτηση με νόημα από το Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θυμίζει στην Τουρκία τη Ναυμαχία του Ναβαρίνο

Ανάρτηση με νόημα από το Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θυμίζει στην Τουρκία τη Ναυμαχία του Ναβαρίνο
AP Photo/Pavel Golovkin

Μία ανάρτηση με νόημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε το ρωσικο ΥΠΕΞ την Τρίτη, λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα. 

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ένα βίντεο αφιερωμένο στην 193η επέτειο της «Ναυμαχίας στο Ναυαρίνο» που με τη βύθιση του Οθωμανικού Στόλου έδωσε ώθηση στην Ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Την ιστορική ναυμαχία υπενθύμισε και μέσω Facebook σημειώνοντας με νόημα: «Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας».


Σημειώνεται πως πριν από έξι ημέρες η Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα κατέγραψε την πάγια θέση της υπέρ της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), επισημαίνοντας το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια.

«Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο» τόνιζε η ανακοίνωση σε μια τοποθέτηση ιδιαίτερης βαρύτητας την ώρα που οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με το Oruc Reis συνεχίζονται.

«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών», σημείωνε τότε σε ανάρτησή της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία ενώ προσθέτει:

«Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».

Μάλιστα, η ρωσική πρεσβεία είχε ανεβάσει και τον χάρτη της περιοχής στο μήνυμα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ