ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Η προηγούμενη κυβέρνηση θα άφηνε κόσμο έξω από τα σπίτια του

Πέτσας στο CNN Greece: Η προηγούμενη κυβέρνηση θα άφηνε κόσμο έξω από τα σπίτια του

«Η προηγούμενη κυβέρνηση θα άφηνε κόσμο έξω από τα σπίτια του»: με το αιχμηρό αυτό σχόλιο απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον πτωχευτικό κώδικα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στο CNN Greece και τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου.

«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να έχουμε ένα σύγχρονο εργαλείο, το οποίο έχει δύο φάσεις, την προληπτική και την κατασταλτική. Στην προληπτική φάση όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα να εξυπηρετήσει τον δανεισμό του, ο οποίος μπορεί να έχει αναληφθεί σε πιο ευνοϊκές συνθήκες και να συνέβη κάτι και να έχασε τη δυνατότητα του να πληρώσει τις υποχρεώσεις του έγκαιρα και έγκυρα του λέμε ότι εφόσον δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου έλα να γίνει μία διευθέτηση σε πολιτικό στάδιο πριν φτάσεις να πτωχεύσεις. Αυτό είναι ένα πρώτο καινοτόμο εργαλείο που βοηθάει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας:

«Το δεύτερο εργαλείο είναι αν παρόλα αυτά δεν μπορέσει να σταθεί στα πόδια του αυτός ο δανειολήπτης τότε μπορεί να πτωχεύσει, να απαλλαγεί πλήρως από τα χρέη του, αλλά από το σπίτι του δεν θα βγει, αν έχει βάλει ως ενέχυρο για παράδειγμα την πρώτη του κατοικία. Θα εξακολουθεί να παίρνει μία στήριξη από το κράτος αν όλα τα εισοδηματικά του κριτήρια είναι κατάλληλα και θα παραμένει μέσα στο σπίτι του για μία περίοδο 12 ετών και αν μέσα σε αυτή την περίοδο μπορέσει να έχει μία καλύτερη εισοδηματική πορεία, αυξηθούν τα εισοδήματα του και μπορεί να αποπληρώνει καλύτερα τις υποχρεώσεις του, μπορεί να επαναγοράσει το σπίτι του».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, υπερβολές αναφορές για ανθρώπους που θα μείνουν στο δρόμο.

«Δεν μένει κανείς στο δρόμο αυτά είναι υπερβολές που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο πτωχευτικό σύστημα που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε και πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η πίστη στην Ελλάδα, γιατί κακά τα ψέματα, είχε κακοποιηθεί η έννοια της πίστης στη Ελλάδα μέσα στην κρίση γιατί πάρα πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές μπόρεσαν και βρήκαν ένα πάρκινγκ στις υποχρεώσεις τους, δεν πήραν τίποτα, προκειμένου να φτάσουν δικαστικές υποθέσεις ακόμη και μετά το 2030 να εξεταστούν και όλα αυτά τα χρόνια δεν πλήρωναν τίποτα» δήλωσε ο ίδιος.

Τόνισε δε, πως αυτή τη μη αποπληρωμή δανείου από στρατηγικούς κακοπληρωτές την πλήρωναν οι ευάλωτοι γιατί έπρεπε να πληρώνουν υψηλότερο επιτόκιο και επειδή έπρεπε να δέχονται τις πιέσεις από διάφορους.

«Επομένως αυτά μπαίνουν σε μια τάξη» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας παράλληλα:

«Είναι πολύ σημαντικό βήμα ο νέος πτωχευτικός κώδικας και δεν χωρούν μικροπολιτικές κραυγές».

Βαθιά ύφεση το 2020, ισχυρή ανάκαμψη το 2021

Αναφορικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, ο κ. Πέτσας σχολίασε:

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του 2020, όλοι συμφωνούμε ότι θα είναι μια χρονιά βαθιάς ύφεσης, ενώ το 2021 βλέποντας τις προβολές που υπάρχουν και για την πορεία των εμβολίων και των φαρμάκων και την πορεία του εξωτερικού τομέα της οικονομίας ότι θα είναι μία χρονιά ισχυρής ανάκαμψης».

«Αυτό που έχει αποφασιστική σημασία για όλους μας και για το κράτος αλλά και για τα οικονομικά των οικογενειών και των επιχειρήσεων είναι να διατηρήσουμε όλοι μαζί την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας επίσης ότι:

«Η εμπιστοσύνη είναι πραγματικά σε πολύ υψηλό επίπεδο και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αναφέρομαι και στις αγορές και στους επενδυτές και αυτό αποτυπώνεται και στη σημερινή επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, πάλι με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που ίσχυε πριν, σε μία χρονική περίοδο που εκτείνεται πολύ πέρα από το 2032 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

«Αν διατηρήσουμε, λοιπόν, την εμπιστοσύνη δεν θα έχει τόσο μεγάλη σημασία το νούμερο της ύφεσης φέτος ούτε το νούμερο της ανάκαμψης του χρόνου αλλά το γεγονός ότι μέσα στη διετία 2020-2021 παρά την πρωτοφανή πανδημία που ζήσαμε όλοι το εισόδημα των Ελλήνων θα μείνει περίπου αμετάβλητο», εκτίμησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ