ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά στο CNN Greece: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας

Φώφη Γεννηματά στο CNN Greece: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας

Τον τρόπο αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος πανδημίας από την κυβέρνηση επέκρινε η πρόεδρος του ΚΙ.ΝΑΛ. Φώφη Γεννηματά στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece και στη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου ενώ, αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκλειστικά υπεύθυνο γι’ αυτά που συμβαίνουν αυτήν την ώρα». 

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την εξέλιξη της πανδημίας και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά απάντησε σε σειρά σημαντικών ερωτημάτων, όπως το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Αναφερόμενη στο θέμα του κορωνοϊού και στην έξαρση κρουσμάτων που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, η Φώφη Γεννηματά είπε:

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης στη δεύτερη φάση της πανδημίας και κινδυνεύουμε, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, να χάσουμε ό,τι είχαμε κερδίσει όλοι μαζί οι Έλληνες, και το πολιτικό σύστημα, στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Με ευθύνη της κυβέρνησης δόθηκε το μήνυμα της χαλαρότητας, άνοιξαν τα σύνορα άνευ όρων. Μέχρι αυτή την ώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί τον χάρτη να κοκκινίζει χωρίς να παίρνει τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες».

«Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, έστω και τώρα για τα ΜΜΜ και στα σχολεία οι μαθητές να μην ξεπερνούν τους 15 σε κάθε τάξη με προσλήψεις εκπαιδευτικών και με περισσότερες αίθουσες σε συνεργασία με τους δήμους».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση για ασυγχώρητη καθυστέρηση αναφορικά με την προετοιμασία του ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα, θέτοντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα εγκαίνια 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία» που έγιναν με δωρεά της Βουλής.

«Η δωρεά της Βουλής σε κλίνες ΜΕΘ έγινε με δική μας εισήγηση. Μέσα σε πολύ λίγους μήνες η Βουλή κατάφερε να φτιάξει το έργο, το οποίο θα λειτουργήσει με αποσπάσεις ειδικευμένων γιατρών από άλλα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, αδυνατίζουν στη λειτουργία της καθημερινότητάς τους, κι αυτό γιατί η κυβέρνηση μόλις προχθές προχώρησε στη σύσταση των θέσεων που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Οι προσλήψεις θα έρθουν όταν πιθανά θα έχει βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού. Είναι αδικαιολόγητη και ασυγχώρητη η καθυστέρηση στην προετοιμασία των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση άφησε τον χρόνο να χαθεί και δεν προετοιμάστηκε. Πήγε βλέποντας και κάνοντας και χωρίς σχέδιο», είπε η κ. Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις δικές του ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση «αντιφατικά».

«Τα μέτρα που λαμβάνει σήμερα η κυβέρνηση είναι αντιφατικά. Πώς λοιπόν να τα λάβουν υπόψη οι πολίτες; Όταν λες σε ένα νέο παιδί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην τάξη σου να είστε 26 μαθητές ο ένας πάνω στον άλλο, αλλά το απόγευμα εσείς οι 26 δεν μπορείτε να βγείτε στην πλατεία να πιείτε μια πορτοκαλάδα, πώς τα παιδιά θα σεβαστούν τα μέτρα;», είπε η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης του συστήματος υγείας και των ανθρώπων του.

«Κάθε επιπλέον περιορισμός που επιβάλλεται πλέον έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία και τα νοικοκυριά. Δεν έφτασε ποτέ η ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ψίχουλα. Τα χρήματα τα πήραν οι αγαπημένοι πελάτες των τραπεζών» υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ..

Υποχωρητική η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία

Αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά, η Φώφη Γεννηματά σχολίασε:

«Είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι οι επιλογές της κυβέρνησης είναι αποσπασματικές, αναποτελεσματικές και υποχωρητικές. Είναι φανερό ότι στερείται μιας συνεκτικής πολιτικής και οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες για τη χώρα.

Είναι ξεκάθαρο ότι έπρεπε και επιχειρησιακά και διπλωματικά να είχαμε εμποδίσει το Oruc Reis να περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια. Πλέον με την πολιτική της κυβέρνησης η Τουρκία αμφισβητεί όχι μόνο κυριαρχικά μας δικαιώματα σε επίπεδα υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ αλλά και σε επίπεδο κυριαρχίας».

«Η Τουρκία έχει αλλάξει τη στάση της και η χώρα πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή με ευθύνη της κυβέρνησης. Έχει αποκλειστικά την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης γι’ αυτά που συμβαίνουν αυτήν την ώρα στον τόπο. Πρέπει να διαμορφωθεί αρραγές εθνικό μέτωπο για τα ζητήματα αυτά», τόνισε η κα Γεννηματά.

«Η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή είναι νίκη της Δημοκρατίας»

«Είναι μία απόφαση ιστορική. Είναι ξεκάθαρα νίκη της Δημοκρατίας και δικαίωση των θυμάτων» σχολίασε αρχικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ενώ πρόσθεσε ότι «Η ηγετική ομάδα της ΧΑ οδηγείται στη φυλακή, προφανώς όχι για τις ιδέες της, αλλά γιατί με την απόφαση του δικαστηρίου πρόκειται πια για μία εγκληματική οργάνωση, που απλώς όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος».

Στη συνέχεια είπε:

«Με την απόφαση αυτή η μικρή Ελλάδα στέλνει ένα μήνυμα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο: Δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες και θα πρέπει πια να αφυπνιστούν και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, διότι τα φαινόμενα είναι πολύ ανησυχητικά».

«Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας η ευθύνη και βάρος πέφτει στον πολιτικό κόσμο. Το κοινοβούλιο έχει τη μεγάλη ευθύνη να κλείσει οριστικά το δρόμο στη Χρυσή Αυγή και στην ηγετική ομάδα της, στα μέλη της και τα στελέχη της, προς τις επόμενες εκλογές» τόνισε στο τέλος.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ.:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ