ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής: Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ψηφοφορία για Σταϊκούρα – Όλο το παρασκήνιο

Πρόταση μομφής: Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ψηφοφορία για Σταϊκούρα – Όλο το παρασκήνιο
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Την Κυριακή τα μεσάνυχτα θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τον αν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παραμείνει στη θέση του.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η Bουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά

Την πρόταση δυσπιστίας ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλή, στην ομιλία του για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Στο τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την είδηση:

«Ανακοινώνω λοιπόν στο σώμα, ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.»

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι: «Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες. Να ξεκινήσει άμεσα η τριήμερη συζήτηση. Να αναγκαστεί να έρθει και ο κύριος Μητσοτάκης, που κρύβεται.»

Σε ανάλογο τόνο ο Πάνος Σκουρλέτης είπε στο CNN Greece:

«Ένα από τα πλέον αντικοινωνικά νομοσχέδια που οδηγεί σε καταστάσεις οικονομικής γενοκτονίας ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, επιχειρήθηκε να περάσει στα μουλωχτά αγνοώντας τις συνθήκες της πανδημίας αλλά και την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας. Η πρόταση μομφής προς τον υπουργό οικονομικών ήταν επιβεβλημένη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι τον περιμένει.»

Αιδώς Αργείοι

Πολύ σκληρή ήταν και η πρώτη αντίδραση του Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος είπε:

«Αιδώς Αργείοι! Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας υπάρχει από το 2019, με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Για σας κ. Τσίπρας είναι κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε πως η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής μπορεί να αποτελεί «φάρμακο» για την Πολιτεία αλλά εάν γίνεται όπως τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε «φαρμάκι». Προσέθεσε ότι αυτήν την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει με διάγγελμα μέτρα για την πανδημία, την στιγμή που υπάρχουν ανοικτά τα εθνικά θέματα με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής.

Το παρασκήνιο

Στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μέρες επιχειρούσαν να «σηκώσουν» επικοινωνιακά το θέμα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με συνεχείς δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και άλλων κορυφαίων στελεχών. Αξιωματούχος του κόμματος δήλωσε στο CNN Greece ότι «πρόκειται για ένα τόσο ακραία νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο που ούτε το ΔΝΤ δεν το είχε φέρε». Η εκτίμηση του συνομιλητή μας δείχνει τη σημασία που δίνει η Κουμουνδούρου στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Η ιδέα για την πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα ήταν του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος την εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Η τελική απόφαση ελήφθη σήμερα το μεσημέρι σε σύσκεψη στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν οι κ. Τσίπρας, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Ραγκούσης, Βούτσης, Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλος. Η λογική της κίνησης είναι απλή: Να γίνει κεντρικό πολιτικό θέμα και να αναγκαστεί να το χρεωθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός, «παίρνοντας πάνω του τον κ. Σταϊκούρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ