ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καυτό» πολιτικό τριήμερο στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα

«Καυτό» πολιτικό τριήμερο στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απρόσμενη κλιμάκωση της πολιτικής έντασης προκαλεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Η συζήτηση επί της πρότασης μομφής θα ξεκινήσει στη Βουλή αύριο το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Στην κυβέρνηση θεωρούν άστοχη και ανεύθυνη την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα λόγω των ελληνοτουρκικών και της εξάπλωσης του κορωνοιού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο CNN Greece χαρακτήρισε το νέο πτωχευτικό ως μια σημαντική μεταρρύθμιση με κοινωνικό προσανατολισμό. Όπως είπε για πρώτη φορά δίνεται «δεύτερη ευκαιρία» σε όσους πτωχεύσουν και θα μπορούν σε τρία χρόνια να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα απαλλαγμένοι από τις παλιές τους οφειλές.

Επίσης ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς εκείνα που θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο έξωσης μετά από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους θα έχουν τη δυνατότητα να μένουν στο σπίτι τους για 12 χρόνια έναντι ενοικίου και στη συνέχεια, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα μπορούν να το επαναγοράσουν.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η προστασία της α’ κατοικίας καταργήθηκε το Φεβρουάριο του 2019 από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη συνέχεια δημιούργησε την πλατφόρμα που όμως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, αφού τα κριτήρια που έθετε ήταν πολύ αυστηρά και πολύ λίγοι τα πληρούσαν. Στο αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Γέφυρα» που έχει στεφθεί με επιτυχία, αφού πάνω 100.000 δανειολήπτες έχουν υποβάλλει αιτήσεις

ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση: Καταργήστε το νόμο - έκτρωμα

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε η πανδημία θα έπρεπε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και να θεσπίσει ένα δίχτυ προστασίας για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για νόμο - έκτρωμα και ζήτησε να έρθει ο κύριος Μητσοτάκης που κρύβεται -όπως είπε- στη Βουλή.

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας ότι δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μας έχει συνηθίσει σε τέτοια εκφορά του λόγου αλλά είπε βαριές λέξεις που δεν τιμούν τους δημόσιους λειτουργούς», απάντησε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Του υπενθυμίζω αιδώς Αργείοι θέλει πολύ θράσος να τοποθετείται κανείς στην αίθουσα αυτή με τον τρόπο αυτό», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στο CNN Greece υποστήριξε πως η πρόταση μομφής προς τον υπουργό οικονομικών ήταν επιβεβλημένη για να μάθει ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι τον περιμένει.

«Ένα από τα πλέον αντικοινωνικά νομοσχέδια που οδηγεί σε καταστάσεις οικονομικής γενοκτονίας ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, επιχειρήθηκε να περάσει στα μουλωχτά αγνοώντας τις συνθήκες της πανδημίας αλλά και την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας. Η πρόταση μομφής προς τον -Ένα από τα πλέον αντικοινωνικά νομοσχέδια που οδηγεί σε καταστάσεις οικονομικής γενοκτονίας ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, επιχειρήθηκε να περάσει στα μουλωχτά αγνοώντας τις συνθήκες της πανδημίας αλλά και την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Την εκτίμηση ότι η πρόταση μομφής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα «απαλάσσει από τις ευθύνες του τον πρωθυπουργό» εξέφρασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Για τη στάση που θα τηρήσει το ΚΚΕ έναντι της πρότασης μομφής του Αλέξη Τσίπρα κατά του Χρήστου Σταϊκούρα προϊδέασε με δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπ. Οικονομικών, συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσχεδίασαν το έγκλημα, σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το οποίο ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα», είπε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ