ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θύελλα» πολιτικών αντιδράσεων για τον φυγόποινο Παππά και τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.

«Θύελλα» πολιτικών αντιδράσεων για τον φυγόποινο Παππά και τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.
INTIME NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών χωρίς αναστολή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παραμένει φυγόποινος εδώ και ένα εικοσιτετράωρο από την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής

Η Αστυνομία συνεχίζει να αναζητά τα ίχνη του χωρίς να υπάρχει -για την ώρα- ένδειξη για το κατά πόσο βρίσκεται εντός ή εκτός χώρας, παρά το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τη μεταγωγή των καταδικασθέντων στη φυλακή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χρήστου Παππά θα παρανομούσε διπλά», ενώ σημειώνεται ότι οι περιοριστικοί του όροι έγιναν ευνοϊκότεροι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 27 Αυγούστου 2015. Συγκεκριμένα, ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αντί για τρείς που ίσχυαν προηγουμένως και δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει σπίτι του, στην περιοχή του Παπάγου.

ΣΥΡΙΖΑ: «Περιμένουμε ξεκάθαρη απάντηση Χρυσοχοΐδη για το φιάσκο»

Ευθύνες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη διαφυγή Παππά επιρρίπτει σε τηλεοπτική του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος, «όταν πρόκειται για 14χρονους μαθητές ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωρίζει να τους κρατάει μισή εβδομάδα στα κρατητήρια». «Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με καταδικασμένους νεοναζί, τους οποίους υποτίθεται ότι παρακολουθούσαν και ήταν έτοιμοι να συλλάβουν, η επιχείρηση εξελίσσεται σε μεγαλοπρεπές φιάσκο», συμπληρώνει.

«Περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση από τον κ. Χρυσοχοΐδη: Ο Παππάς ξέφυγε κάτω από τη μύτη του γιατί κάποιοι τον βοήθησαν ή γιατί είναι ανίκανος να συλλάβει τον υπαρχηγό των νεοναζί;», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει:

«Τον Αύγουστο του 2015, οι περιοριστικοί όροι για τον Χ. Παππά έγιναν πολύ ευνοϊκότεροι καθώς έπρεπε να εμφανίζεται μόνο μία φορά τον μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του, αντί για τρεις που ίσχυε μέχρι τότε (1, 10 και 20 του μηνός), ενώ δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει στην κατοικία του στου Παπάγου. Την 1η Οκτωβρίου, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στο τοπικό τμήμα ως όφειλε, η Αστυνομία το κατέγραψε και έκτοτε ο Χ. Παππάς δεν έχει εμφανιστεί, καθώς κάτι τέτοιο δεν απαιτείτο πλέον βάσει των νέων ευμενέστερων διατάξεων για τους περιοριστικούς του όρους, που άλλαξαν με βούλευμα επί ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά η Ελληνική Αστυνομία δεν θα επιτρεπόταν σε καμία περίπτωση να παρακολουθήσει έναν πολίτη, ακόμα και εάν πρόκειται για έναν υπόδικο, καθώς είναι όργανο μιας ευνομούμενης πολιτείας με ισχυρό κράτος δικαίου.

Όσοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο ήταν αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ, μάλλον κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, παραπέμποντας σε τακτικές της Στάζι και όχι μιας φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Επειδή μάλλον δεν γνωρίζουν πως λειτουργούν τα ευνομούμενα κράτη, να τους ενημερώσουμε, ότι παρακολουθήσεις γίνονται μόνο με εντολή εισαγγελέα και όταν το κράτος δικαίου γίνεται α λα καρτ, παύει να είναι κράτος δικαίου. Αυτονόητες μεν, απαραίτητες δε, διευκρινήσεις για ανθρώπους που προσπάθησαν να «ελέγξουν όλους τους αρμούς της εξουσίας», αλλά δεν τα κατάφεραν, και σήμερα υπόσχονται «η επόμενη φορά να είναι αλλιώς».

ΚΙΝΑΛ: Το δήθεν επιτελικό κράτος έχασε και....τον Παππά

«Το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέρρεε πως, μετά την απόφαση για την ενοχή των μελών της Χρυσής Αυγής, είχε αναπτύξει όλες τις δυνάμεις του για να εμποδίσει τους καταδικασθέντες από κάθε δυνατότητα αποφυγής της σύλληψής τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

«Τώρα πια, η αναζήτηση του Χρήστου Παππά για να εκτελεστεί η εις βάρος του ποινή κάθειρξης, γκρεμίζει το επιτυχές προσωπείο που επικοινωνιακά έκτιζε το υπουργείο.
Είναι προφανές ότι το "επιτελικό" κράτος της ΝΔ δεν μπορεί να ασκήσει τις στοιχειώδεις λειτουργίες του».

«Σε πρόσφατες εποχές και σε παρόμοιες υποθέσεις διαφυγής καταδικασθέντων ή αναζητουμένων, μόνιμη απαίτηση της αντιπολίτευσης ήταν η παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας και του αρχηγού της αστυνομίας. Εμείς θα πούμε σήμερα, σοβαρευτείτε και βρείτε άμεσα τον καταζητούμενο που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη

«Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη σύλληψη του καταδικασμένου για διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” Χρ. Πάππα» εκτιμά το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «οι δικαιολογίες που επικαλείται η κυβέρνηση, σερβιρισμένες μάλιστα με μπόλικους γελοίους επιθετικούς προσδιορισμούς, την εκθέτουν ακόμα περισσότερο».

«Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό όταν αφορά σε συλλήψεις 14χρονων μαθητών, στην καταστολή εργατικών, λαϊκών και νεανικών κινητοποιήσεων και ταυτόχρονα “ανήμπορο”, όταν πρέπει να συλλάβει έναν καταδικασμένο εγκληματία ναζιστή».

«Αποδεικνύεται, επίσης, ότι όλος ο μηχανισμός φακελώματος και παρακολούθησης -που στήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις- δεν αφορά γενικά και αόριστα την “επιβολή του νόμου”, αλλά στρέφεται πρωτίστως ενάντια στον λαό και τους αγώνες του», καταλήγει το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Η εξέλιξη ακυρώνει τον Χρυσοχοΐδη σαν «προστάτη του Πολίτη»

«Η αστυνομία αναζητεί ακόμα τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά ακυρώνοντας τους επικεφαλής της που πούλαγαν χολυγουντιανά σενάρια εντοπισμού και σύλληψης των καταδικασθέντων», σχολιάζει δηκτικά το ΜέΡΑ25.

«Ο Χρήστος Παππάς ακυρώνει με τη σειρά του την Εισαγγελέα που ρίσκαρε το κύρος της στην αποτίμηση ότι οι επικεφαλής της οργάνωσης δεν ήταν ύποπτοι φυγής. Δεν είμαστε σίγουροι αν ευτελίζει και τον Λαγό που την πρότεινε για μάρτυρα υπεράσπισής του στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ή αν ο Λαγός ευτέλισε την Εισαγγελέα, ή όλοι μαζί όλους μαζί».

«Τέλος, η όλη εξέλιξη ακυρώνει τον κύριο Χρυσοχοΐδη σαν "προστάτη του Πολίτη" γιατί υπογραμμίζει με πόση σπουδή και αποτελεσματικότητα συλλαμβάνει δημοκρατικούς πολίτες έξω από το Εφετείο αντί για ναζί μαχαιροβγάλτες μέσα σ’ αυτό», καταλήγει το ΜέΡΑ25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ