ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόλτενμπεργκ: Ευπρόσδεκτο βήμα η ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων από Ελλάδα και Τουρκία

Στόλτενμπεργκ: Ευπρόσδεκτο βήμα η ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων από Ελλάδα και Τουρκία
AP Photo/Petros Giannakouris

Την απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας να ακυρώσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες ήταν να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στις εθνικές επετείους των δύο χωρών, καλωσόρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα είχε ορίσει ασκήσεις ανήμερα της τουρκικής εθνικής γιορτής, στις 29 Οκτωβρίου, με την Τουρκία να προγραμματίζει ασκήσεις την ημέρα της εθνικής επετείου του «Όχι», στις 28 Οκτωβρίου.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για ένα «ευπρόσδεκτο βήμα».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «αναφορικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αποφάσισαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες στις εθνικές τους εορτές. Καλωσορίζω αυτή την απόφαση, είναι ένα πολύ ευπρόσδεκτο βήμα».

Παράλληλα, ζήτησε και σήμερα η Ελλάδα και η Τουρκία να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και ανέδειξε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως μίας πλατφόρμας όπου συμμαχικές χώρες μπορούν να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.

«Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα, αλλά είναι δεδομένο ότι η αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση».

Το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί «στη βάση του διεθνούς δικαίου και με αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε την Πέμπτη να μην λαμβάνονται θέσεις υπέρ της κλιμάκωσης της έντασης αλλά να δοθεί στήριξη σε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για την αποφυγή επεισοδίων και ατυχημάτων. Η αποφυγή μάλιστα τέτοιων επεισοδίων και ατυχημάτων είπε ότι «δεν πρέπει να ανατίθεται στους διοικητές των πλοίων ή τους πιλότους των καταδιωκτικών».

«Εμείς οι πολιτικοί», τόνισε, «πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να επιλύσουμε τη διαφορά στο επίπεδό μας. Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης δεν θα είναι η μόνη λύση αλλά θα ανοίξει τον δρόμο για συνομιλίες πιο προωθημένες. Και πιστεύω ότι αυτό θα επιτρέψει να αρχίσουν τις διερευνητικές επαφές υπό την αιγίδα της Γερμανίας το συντομότερο δυνατόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ