ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσή Αυγή: Κατατέθηκε το αίτημα άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Χρυσή Αυγή: Κατατέθηκε το αίτημα άρσης ασυλίας του Γιάννη Λαγού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αίτημα για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, προκειμένου να εκτίσει την ποινή κάθειρξης 13 ετών που του επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Πηγές του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαίωσαν την κατάθεση του αιτήματος το βράδυ της Παρασκευής.

O πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα ανακοινώνει στην Ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και θα την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Κεκλεισμένων των θυρών, η επιτροπή εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, δηλαδή να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία του Γιάννη Λαγού.

Κατά την πρώτη σύνοδο της Ολομέλειας, μετά την απόφαση της επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει επί του θέματος με απλή πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοινώνει αμέσως την απόφαση, τόσο στον ίδιο, όσο και στις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ και το Πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών, ο Γιάννης Λαγός χαίρει ασυλίας εντός της ελληνικής επικράτειας ανάλογης που αναγνωρίζεται στα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών, παρέχοντας εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και δικαστικής δίωξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ