ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Κόντρα Μηταράκη - Σκουρλέτη για δημοσίευμα του Spiegel

Βουλή: Κόντρα Μηταράκη - Σκουρλέτη για δημοσίευμα του Spiegel
Φωτογραφία αρχείου ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Να μην αναπαραγάγει προπαγάνδα άλλων κρατών κάλεσε την αντιπολίτευση ο Νότης Μηταράκης με αφορμή δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Spiegel ότι το Ελληνικό Λιμενικό με τη Frontex προβαίνει σε επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Το θέμα έθιξε ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει εάν αληθεύει και τι σκοπεύει να πράξει.

«Η επιτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να φυλάσσει τα σύνορα από τον Μάρτιο του 2020 προκάλεσε τεράστια καταστροφή στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Η Ελλάδα υπολογίζει ότι έχασαν περίπου 100 εκατ ευρώ, εαυτοί που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο, έχουμε βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι με οργανωμένη προπαγάνδα», σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και κατονόμασε την τουρκική ακτοφυλακή ως πηγή παραπληροφόρησης.

«Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορα της με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και νιώθω ότι εσείς αναπολείτε την περίοδο των αυξημένων ροών του 2015. Θέλετε η χώρα μας να μην φυλάσσει τα σύνορα της; Θέλετε πάλι να μπουν 1 εκατ άνθρωποι στη χώρα μας; Αυτό προτείνετε;», ήταν το ερώτημα του Νότη Μηταράκη προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός αυτό αλλά και για το ότι το Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες ζωές στο Αιγαίο και φέτος έχουμε λιγότερους θανάτους από ποτέ στη χώρα.

«Παρακαλώ να μην αναπαράγουμε προπαγάνδα άλλων κρατών μέσα σε αυτή την αίθουσα», συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι 85 βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Σήμερα αναμένονται να πάρουν το λόγο αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον πτωχευτικό κώδικα, με την κυβέρνηση να απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση δυσπιστίας, να καταλογίζει στο ΣΥΡΙΖΑ υποκρισία και προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας και να τον κατηγορεί ότι επί διακυβέρνησης του έβαλε ταφόπλακα στο νόμο Κατσέλη και στο προστατευτικό δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντιτείνουν ότι ποτέ δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ κάνουν λόγο για νόμο έκτρωμα για τη ρύθμιση οφειλών που νομιμοποιεί την αρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων και οδηγεί στη πτώχευση τους πάντες, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και νοικοκυριά.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι αργά απόψε το βράδυ ενώ θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα μετά από ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ