ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Εύχομαι να μην σας αποδώσει μομφή η ιστορία για τα εθνικά

Κατρούγκαλος: Εύχομαι να μην σας αποδώσει μομφή η ιστορία για τα εθνικά
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι στα εθνικά θέματα προχωρά χωρίς σχέδιο και στρατηγική, άσκησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ευχήθηκε «να μη σας αποδώσει μομφή η ιστορία για τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα εθνικά».

«Η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων από το Oruc Reis, γίνεται "αεράκι" που το παρασέρνει», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση ειναι περήφανη που το Oruc Reis παραβίαζε επί 40 μέρες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Είστε περήφανοι που για πρώτη φορά τουρκικά πλοία πέρασαν το νοητό όριο των 12 μιλίων; Θα είστε εξίσου περήφανοι για τον Πρωθυπουργό όταν θα έχουμε γεωτρύπανο Νότια και Ανατολικά της Κρήτης;», είπε και επέκρινε την κυβέρνηση ότι στο επίπεδο της διπλωματίας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κυρώσεις για την Τουρκία.

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως τη μια και μοναδική φορά που η Τουρκία επιχείρησε να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα το Φλεβάρη του 2018, η απάντηση ήταν άμεση.

«Είμαστε κατά της στρατιωτικοποίησης της διαφοράς, είμαστε πάγια υπέρ του διαλόγου. Είναι λάθος να νομίζετε ότι το μήνυμα της αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές είναι μήνυμα εμπλοκής εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές κόκκινες γραμμές, ευρωτουρκικές.

Στον Γιώργο Κατρούγκαλο απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος ανέφερε ότι στα εθνικά θέματα η κυβέρνηση κινείται με μεθοδικότητα και κερδίζει τον μαραθώνιο στη διπλωματία.

«Η κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής, είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε και πρόσθεσε:

«Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και έτσι πρέπει να κάνουμε απέναντι στην υπερβολική τουρκική προκλητικότητα, κινούμαστε μεθοδικά, κερδίζοντας τον μαραθώνιο της διπλωματίας, όχι με λαϊκισμούς και άκαιρες απειλές».

Ο Σπήλιος Λιβαμός δήλωσε περήφανος για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική.

«Προφανώς είμαστε απολύτως περήφανοι. Το αποδείξαμε όταν φυλάξαμε και φυλάμε ασφαλώς τα σύνορα στο Αιγαίο. Όταν είχαμε μια απόλυτη και ασφαλή προστασία των συνόρων μας στον Έβρο», κατέληξε.​

ΔΗΜΟΦΙΛΗ