ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν: Έχει πρόβλημα με το Ισλάμ - Χρειάζεται ψυχοθεραπεία

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν: Έχει πρόβλημα με το Ισλάμ - Χρειάζεται ψυχοθεραπεία
AP Photo/Lefteris Pitarakis

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε -εκ νέου- κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

Προηγούμενα μέσα στο μήνα, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον «Ισλαμικό αυτονομισμό» για τον οποίο όπως είπε, απειλεί να πάρει τον έλεγχο μερικών από τις μουσουλμανικές κοινότητες σε όλη τη Γαλλία, προκαλώντας τη δριμεία αντίδραση του Ερντογάν.

Από τότε, η Γαλλία έχει συγκλονιστεί από τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή Ιστορίας, από έναν ακραίο Ισλαμιστή, που ήθελε να εκδικηθεί την χρήση από τον καθηγητή των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη της Καισάρειας.

Προ ολίγων ημερών, ο Ερντογάν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στη σύνοδο των μουφτήδων και των επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών θρησκευτικών υποθέσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ανέφερε ότι η χρήση όρων όπως γαλλικό Ισλάμ ή ευρωπαϊκό Ισλάμ αποσκοπέι στην αναμέτρηση με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, δείχνοντας ως κύριο υπέυθυνο για την «αναμέτρηση» αυτή τον Γάλλο πρόεδρο.

«Οι ρητορικές κατά του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων είναι τα πιο χρήσιμα εργαλεία που χρησιμοποιούν σήμερα οι δυτικοί πολιτικοί για να συγκαλύψουν τις αποτυχίες τους. Οι έννοιες όπως γαλλικό Ισλάμ, ευρωπαϊκό Ισλάμ, αυστριακό Ισλάμ που τέθηκαν πρόσφατα είναι τα τελευταία παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς. Στόχος τέτοιων πρωτοβουλιών, στις οποίες πρωτοστατεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, είναι η αναμέτρηση με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους» ανέφερε τότε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς σήμερα ανυψώνονται θρήνοι από τις ισλαμικές πόλεις οι οποίες επί αιώνες διαφώτισαν την ανθρωπότητα, φημίζονταν με την επιστήμη, τη σοφία και την ειρήνη» είπε ο Ερντογάν και προσέθεσε: «Καθημερινά πέφτουν θύματα τρομοκρατίας ή βίας κατά μέσω όρο 1.000 Μουσουλμάνοι αδερφοί μας σε όλο τον κόσμο. Ειδικά οι διχόνοιες ρατσισμού, φυλετισμού, δογματισμού και τρομοκρατίας έχει καταστεί προβλήματα που προκαλούν την κατάρρευση του ισλαμικού κόσμου από εντός».

«Η θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μουσουλμάνοι ενθαρρύνει τους ιμπεριαλιστές και τους εχθρούς του Ισλάμ» ανέφερε ο κ. Ερντογάν πρόεδρος και υποστήριξε:

«Αυτοί που ενοχλούνται από την άνοδο του Ισλάμ, επικαλούμενοι τις κρίσεις, τις οποίες έγιναν αφορμή οι ίδιοι, επιτίθενται στη θρησκεία μας».

«Πιστεύω πως στην επώδυνη και γεμάτο δοκιμασίες περίοδο αυτή που διανύουμε ως μουσουλμάνοι πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον πιο πολύ, να ανταλλάσσουμε απόψεις πιο συχνά», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ