ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγκούσης: Είτε θα ανασκευάσει ο Χρυσοχοΐδης για τα 12 μίλια είτε θα αποπεμφθεί

Ραγκούσης: Είτε θα ανασκευάσει ο Χρυσοχοΐδης για τα 12 μίλια είτε θα αποπεμφθεί
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Γιάννης Ραγκούσης στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το ζήτημα των 12 μιλίων.

Στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκλεισε την τοποθέτησή του, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί επικίνδυνα όπλα για να επιβιώσει: λαϊκισμό με τον καταζητούμενο Παππά και τον δεκατετράχρονο μαθητή, εθνικισμό με τα 12 μίλια.

Ο Γιάννης Ραγκούσης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε το λόγο και ζήτησε είτε την ανασκευή της δήλωσης Χρυσοχοΐδη είτε την αποπομπή του από τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης είπε:

«Όμως σε αυτά που είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης υπήρξε και μία αναφορά η οποία έχει για κάθε έναν ο οποίος θέλει στοιχειώδη σχέση με τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό εγείρει μείζον θέμα για την κυβέρνηση στο σύνολό της. Ως γνωστόν η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια είναι ένα αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της πατρίδας μας που απορρέει ρητώς από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Η τοποθέτηση του υπουργού της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ότι αποτελεί εθνικισμό η επέκταση των χωρικών υδάτων της πατρίδας μας στα 12 μίλια είναι μία τοποθέτηση η οποία αντιβαίνει τον πυρήνα την καρδιά της εθνικής στρατηγικής των εθνικών συμφερόντων των απαράγραπτων εθνικών δικαίων.»

Ο κ Ραγκούσης προσέθεσε ότι:

«Θέτουμε λοιπόν επιτακτικά ρητώς και κατηγορηματικώς προ της ευθύνης του τον κ. Μητσοτάκη. Ή θα ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη ο κ. Χρυσοχοίδης για αυτή την αθλιότητα που ξεστόμισε, ή ο κ. Μητσοτάκης θα τον αποπέμψει.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει ο ίδιος και η κυβέρνησή του στο σύνολό της αυτή τη βαριά ιστορική ευθύνη για αυτό το χωρίς προηγούμενο ιστορικό ατόπημα απέναντι στα εθνικά μας δίκαια. Γιατί αν φτάσουμε σε αυτή τη χώρα να ονομάζουμε εθνικισμό την άσκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων μας, τότε δε θα πω κ. Πρόεδρε ότι αυτός είναι τελικώς ραγιαδισμός και δουλοπρέπεια. Θα πω ότι έτσι αυτή η πατρίδα δεν έχει αύριο.»

Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση Ραγκούση καλύπτεται κεντρικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση Πικραμμένου

Στη συζήτηση παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος είπε:

«Δεν διανοούμαι, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια, όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Με εκπλήσσει αυτό το οποίο λέτε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανακαλέσουμε. Προφανώς δεν αντιληφθήκατε τι ελέχθη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ