ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Η νέα Navtex απόδειξη αναξιοπιστίας της Τουρκίας – Εκτός πραγματικότητας Ερντογάν και Ακάρ

Πέτσας: Η νέα Navtex απόδειξη αναξιοπιστίας της Τουρκίας – Εκτός πραγματικότητας Ερντογάν και Ακάρ
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

«Η νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία είναι μια ακόμα απόδειξη αναξιοπιστίας της Τουρκίας, ακόμα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ότι αυτά που λέει τη μια μέρα, τα αναιρεί την επόμενη με τις πράξεις της»: αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην τελευταία τουρκική πρόκληση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας τόνισε παράλληλα πως οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ «δείχνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Για πολλοστή φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως υπάρχει μόνο μια διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία -η οριοθέτηση ΑΟΖ.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης είναι είτε οι διερευνητικές επαφές είτε το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Αναφορικά με τις κινήσεις της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο, ο κ. Πέτσας είπε:

«Το εμπάργκο όπλων είναι ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα της Ε.Ε προκειμένου να πείσει την Τουρκία να αλλάξει την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της. Δε γίνεται να πουλά η Ευρώπη σφαίρες στην Τουρκία, οι οποίες θα στραφούν κάποια στιγμή εναντίον της».

Πρόσθεσε δε, ότι από το 2008 υπάρχει ένα οπλοστάσιο στην Ε.Ε. με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει η Κομισιόν, «τις οποίες εμείς υπενθυμίζουμε τώρα στους εταίρους μας και ζητούμε μαζί με τις οικονομικές κυρώσεις να έρθει και το εμπάργκο όπλων».

«Η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά ακόμα δεν έχει αναπτύξει εκείνες τις πτυχές της πολιτικής ώστε να είναι γίγαντας και στα γεωπολιτικά και στα θέματα που αφορούν στα εξωτερικά της συμφέροντα. Όμως είναι σαφέστατο ότι υπάρχει μια ταχεία χειραφέτηση της Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Για τη δήλωση Χρυσοχοΐδη για τα 12 ναυτικά μίλια

Ερωτηθείς για δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «επιστρατεύει εθνικισμό με τα 12 μίλια» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Εγινε μια αναφορά, η οποία όμως δεν έγινε σε αυτό το πλαίσιο . Ήταν μια ανάδειξη της μιζέριας και της αναξιοπιστίας που διακατέχει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, μπροστά στο φάσμα της δημοσκοπικής κατάρρευσης. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: ότι εμείς προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μέσα στα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι φυσικά η επέκταση στα 12 ναυτικών μιλίων των χωρικών μας υδάτων, όταν εμείς το κρίνουμε σκόπιμο. Αυτή είναι η δική μας πάγια θέση και δεν υπάρχει καμμιά διαφοροποίηση από αυτό».

Περνώντας στο «μέτωπο» της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση κινείται πολύ πιο γρήγορα και παίρνει μέτρα όποτε χρειάζεται.

Υπογράμμισε δε, πως παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, δεν συνεχίστηκε η πίεση στο σύστημα υγείας.

«Θα πιεστεί όμως αν φτάσουμε το τετραψήφιο νούμερο» τόνισε χαρακτηριστικά, και συνέχισε:

«Εφαρμόζουμε τα ισχύοντα μέτρα για να μην πάρουμε αυστηρότερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ