ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Live η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή

Πρόταση δυσπιστίας: Live η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό κώδικα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε «πυρά» κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι τα κομματικά αδιέξοδά του και η εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχεται τον οδήγησαν να κάνει δύο λάθη μαζί, χρησιμοποιώντας το πιο ισχυρό όπλο -την πρόταση μομφής- στην πιο ακατάλληλη στιγμή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόταση μομφής ανακοινώθηκε την ώρα που εκδίδονταν νέες τουρκικές Navtex, η τελική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή και παράλληλα ανακοινώνονταν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι σε μια στιγμή «εθνικής εγρήγορσης που συναντούσε τη δημοκρατική αξιοπρέπεια» και υπήρχε «ανάγκη για κινητοποίηση και περιφρούρηση της υγείας», που υπήρχε ανάγκη για «πατριωτική συσπείρωση και πολιτική ενότητα», «εσείς επιλέξατε να μείνετε αδιάφορος απέναντι στις εθνικές απειλές και την ανάγκη να περιφρουρηθεί η υγεία των Ελλήνων πολιτών».

Θα σας επιστρέψει μπούμερανγκ το διπλό λάθος που κάνατε με την πρόταση μομφής, είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρέμετε τις εκλογές

Παράλληλα, τόνισε: «Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο της πρότασης μομφής;», για να απαντήσει «Γιατί τρέμετε να ζητήσετε εκλογές, επειδή γνωρίζετε ότι αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει ακόμη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από ό,τι όταν εξελέγη. Γιατί δίνει μάχες σε πολλά μέτωπα και τις κερδίζει

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μπορεί να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά η νόσος του λαϊκισμού είναι ανίατη και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».

«Καταργήσατε την προτασία της α' κατοικίας»

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα προστασίας της α' κατοικίας για να τονίσει ότι «εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019» και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του επιχείρησε με το πρόγραμμα Γέφυρα να δώσει λύση.

«Διαλύσατε τη μεσαία τάξη»

Ανταπάντησε, δε, στις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα: «Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εσείς δημιουργήσατε το ιδιωτικό χρέος».

Η μάστιγα της ιδιωτικής χρεωκοπίας τελειώνει, με το δικό μας νομοθέτημα, καθώς δίνουμε δυνατότητα να διαγραφούν χρέη και να γίνει μια νέα αρχή. Η «δεύτερη ευκαιρία» είναι μια νέα αρχή για αυτούς, που διαφορετικά θα ήταν υπό χρεωκοπία για πάντα.

«Είχαμε ανάγκη τα έσοδα του τουρισμού»

Αναφερόμενος στα δεδομένα της Οικονομίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιστράτευσε πρωτοφανή εργαλεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς «ποτέ δεν κρύψαμε ότι είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη κρίση».

Το α' εξάμηνο 2020 η ύφεση στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκο μέσο όρο, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το γ' τρίμηνο αναμένουμε πως τα στοιχεία δεν θα είναι καλά, λόγω του τουρισμού.

«Εσείς όμως κ. Τσίπρα και κυρία Γεννηματά που μας ασκήσατε κριτική θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας τα πήγαμε πολύ καλύτερα, και τα έσοδα που εισέρευσαν τα είχαμε ανάγκη».

Δεδομένου, δε, πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι στο άνοιγμα του τουρισμού οφείλεται η επιδημιολογική επιβάρυνση της χώρας όπως διαμορφώνεται στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, το θετικό είναι ότι η χώρα ανέκτησε αξιοπιστία και έφτιαξε την εικόνα της.

Στόχος μας να αποφύγουν ένα συνολικό lockdown

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του β' κύματος της πανδημίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και επικαλέστηκε σειρά στοιχείων, μεταξύ αυτών, τον αριθμό των τεστ σε σχέση με τον πληθυσμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της χώρας είναι αποφύγουμε ένα συνολικό lockdown γιατί θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην Οικονομία. Κάλεσε όλους να τηρήσουν απολύτως τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ζήτησε να εξαντληθεί η αυστηρότητα στους ελέγχους σε καταστήμτα που προσφέρουν επικίνδυνη διασκέδαση κατά παράβαση τω μέτρων.

Μίλησε, δε, για ελπίδα που αχνοφαίνεται, μέσω των εμβολίων που θα είναι σύντομα έτοιμα και στα οποία θα έχει πρόσβαση η χώρα.

Αναφερόμενος, δε, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι άφησε πίσω του το μικρότερο αριθμό κλινών ΜΕΘ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δείτε live:

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ