ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος για 12 ναυτικά μίλια: Η Τουρκία κινείται στα όρια αλλοπρόσαλλου

Παναγιωτόπουλος για 12 ναυτικά μίλια: Η Τουρκία κινείται στα όρια αλλοπρόσαλλου
INTIME

Αλλοπρόσαλλη στάση καταλόγισε στην Τουρκία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ήρθε σε άγρια κόντρα με τον Γιάννη Ραγκούση από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή φράση του ότι αποτελεί «δυνητικό κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που προκλήθηκε από τον Γιάννη Ραγκούση να πάρει θέση για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη την ώρα που το Oruc Reis σουλατσάρει στα σύνορα της χώρας, υποστήριξε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. έχει εξαγγελθεί ήδη από τον πρωθυπουργό και «αποτελεί δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα και στη σφαίρα προστασίας που καλύπτονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιλαμβάνονται τα δυνητικά, αλλά τα απόλυτα δικαιώματα».

Για απαράδεκτη δήλωση που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα έκανε λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης που χαρακτήρισε την ομιλία του ως «βουλευτή Καβάλας της ΝΔ» κι όχι ως υπουργού Εθνικής Άμυνας.

«Αποκαλείτε το αναφαίρετο δικαίωμα, ρητώς αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια ως δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα, να ανακαλέσετε γιατί βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι ήδη αναφαίρετο δικαίωμα και όχι δυνητικό να επεκτείνουμε εμείς στα 12 μίλια», είπε.

«Το έχει πει ο πρωθυπουργός ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια! Δεν χρειάζεται να επιβεβαιώνουμε συνεχώς επειδή το ζητάτε κάθε λίγο και λιγάκι», σχολίασε, παρεμβαίνοντας στην κόντρα, κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας, ο οποίος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως το πραγματικό του ενδιαφέρον δεν είναι τα 12 μίλια αλλά να διασωθεί από την αντιπολιτευτική ένδεια.

Στην ομιλία του ο Νίκος Παναγιώτοπουλος ανέφερε ότι η Τουρκία κινείται στα «όρια αλλοπρόσαλλου» μετά και την αθέτηση της συμφωνίας ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων κατά τις ημέρες που συμπίπτουν με εθνικές εορτές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απόφαση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, παραγνωρίζοντας πιθανό πολιτικό κόστος, όπως είπε.

«Κάποιες φορές είναι προτιμητέα μια απόφαση με πολιτικό κόστος παρά μια μη απόφαση με εθνικό κόστος. Η εθνική επιταγή επιβάλλει ότι οι μονάδες πρέπει να ενισχυθούν», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Όπως είπε, με εντολή του πρωθυπουργού, ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες αυξάνεται από τα 550 εκατ. ευρώ σε ένα ποσό μεγαλύτερο των 2 δισ ευρώ. Εντός του 2020 θα έρθει στη Βουλή η σύμβαση για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, ενώ στα Mirage άρχισαν ήδη να τοποθετούνται ανταλλακτικά τα οποία καθυστερούσαν από το 2012.

Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων Romeo, τα οποία χαρακτήρισε ως τα καλύτερα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ