ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Τα 12 μίλια πυροδοτούν σκληρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Τα 12 μίλια πυροδοτούν σκληρή κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
INTIME

Η ελληνική πολιτική ζωή είναι αναμφίβολα απρόβλεπτη και το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία.

Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς γιατί στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Χρήστου Σταϊκούρα ξέσπασε σκληρή κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τα 12 μίλια, δηλαδή για ένα θέμα άσχετο με το αντικείμενο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Αφορμή της κόντρας υπήρξε το κλείσιμο της χτεσινής ομιλίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός ΠΡΟΠΟ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί βρώμικα όπλα για να επιβιώσει, μεταξύ των οποίων, «τον εθνικισμό με τα 12 μίλια».

Η τοποθέτηση Χρυσοχοΐδη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος είπε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα και όχι εθνικισμός. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κλιμάκωσε την επίθεση, δηλώνοντας:

«Θέτουμε λοιπόν επιτακτικά ρητώς και κατηγορηματικώς προ της ευθύνης του τον κ. Μητσοτάκη. Ή θα ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη ο κ. Χρυσοχοίδης για αυτή την αθλιότητα που ξεστόμισε, ή ο κ. Μητσοτάκης θα τον αποπέμψει.»

Κόντρα με Παναγιωτόπουλο

Σήμερα είχαμε νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Μετά την ομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, παρενέβη εκ νέου ο Γιάννης Ραγκούσης και κάλεσε τον υπουργό Άμυνας «να πει τι θα κάνει η χώρα εάν μπει γεωτρύπανο στα 12 ναυτικά μίλια», καθώς και να σχολιάσει τα περί εθνικισμού που ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τα 12 ν.μ..

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι:

«Εντυπωσιάζει η στροφή ενός κόμματος, που πρόσφατα ο αρχηγός του υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και σήμερα εξορκίζει την κυβέρνηση να τα επεκτείνει στα 12 ν.μ., όταν ήδη αυτό έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, και σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή αποτελεί δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα. Κι όπως καταλαβαίνετε, στη σφαίρα προστασίας που καλύπτονται, δεν περιέρχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά τα απόλυτα.»

Ο κ. Ραγκούσης πήρε ξανά το λόγο και σε έντονο ύφος υποστήριξε ότι: «Έντρομοι σας άκουσαν οι βουλευτές, και οι της ΝΔ, να αποκαλείτε το αναφαίρετο δικαίωμα, το ρητώς αναγνωρισμένο από το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. ως δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα. Είναι απαράδεκτη αυτή η τοποθέτηση και πρέπει να την ανακαλέσετε διότι βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Ή δεν ξέρετε τι είπατε, ή κάνατε λάθος. Διορθώστε το.»

Η Ελλάδα δεν είναι φοβική

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έκανε έμμεση αναφορά μεταξύ άλλων και ο Νίκος Δένδιας. Στην ομιλία του ο ΥΠΕΞ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η εξωτερική μας πολιτική, η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας τειχισμένης Ελλάδας, μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας, δεν είναι πολιτική μιας μίζερης Ελλάδας, δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης, απομονωμένης Ελλάδας. Δεν πιστεύει σε εθνικιστικές εξάρσεις, δεν μετέρχεται λαϊκιστικές κορώνες.»

Προσέθεσε ότι: «Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας, που τη μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.»

Αναμένεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει την πίεση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ