ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα: Συμβολισμοί και μηνύματα με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα: Συμβολισμοί και μηνύματα με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό που απο τη μια πλευρά στέλνει μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά από την άλλη δεν περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις από την ρωσική πλευρά σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων, πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Λαβρόφ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την παρουσία του στην Αθήνα, ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε πρωτίστως το γεγονός ότι συνιστά κρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως «όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι «η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια».

Λαβρόφ: Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ.

Δένδιας σε Λαβρόφ: Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές

Πηγή: INTIME NEWS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Το πρώτο ραντεβού του Ρώσου ΥΠΕΞ ήταν με τον Έλληνα ομόλογό του, τον Νίκο Δένδια. Στην ατζέντα των δύο υπουργών βρέθηκαν η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρανομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές» σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, οποίος είπε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας.

«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Τονίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών πολιτικών επαφών. Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Στα θέματα ενέργειας προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας, εξετάσαμε το διμερές εμπόριο και την δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε, δουλεύοντας μαζί» προσέθεσε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «η Ελλάδα είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς ευρωπαϊκούς εταίρους μας, έχουμε μακραίωνη φιλία» ενώ έκανε λόγο για «πολύ καλές συνομιλίες».

«Υπογράψαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη ενός μεγάλης κλίμακας κοινού μνημονίου Ρωσίας – Ελλάδας» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι «διαπιστώσαμε ότι παρά τις δυσκολίες της επιδημιολογικής κατάστασης η διμερής συνεργασία συνεχίζεται».

Ο κ. Λαβφόφ επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διαϋπουργική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για μια σειρά από θέματα ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό η μείωση της εμπορικής συνεργασίας λόγω πανδημίας.

Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι οι δύο άνδρες συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Επιβεβαιώσαμε τη θέση μας για επίλυση όλων των διαφορών που προκύπτουν σε οποιονδήποτε τομέα μέσω διαλόγου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Ταραξίας η Τουρκία, καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργόυ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Ρόλο ταραξία, ο οποίος καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη», προσέδωσε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος το απόγευμα της Δευτέρας τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως η συνάντησή του με τον κ. Λαβρόφ πραγματοποιείται «σε μια δύσκολη συγκυρία, καθοριστική, καθώς η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως εκείνο που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι «η Τουρκία περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

«Πιστεύω ότι είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και να θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί τα πραγματικά του όρια. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά, κύριε Υπουργέ, με το μέρος του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, όπως και των κανόνων καλής γειτονίας. Το αποδείξαμε αυτό έμπρακτα υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Και πρέπει να σας πω ότι άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση, κύριε Υπουργέ, την πρόσφατη υπενθύμισή σας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Λαβρόφ: Χρειάζεται αποκλιμάκωση το ταχύτερο δυνατό

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε στο Μέγαρο Μαξίμου και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

«Πολύ περιεκτικά, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου.
Αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

Συνέχισε δε:

«Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».

Τσίπρας σε Λαβρόφ: Άμεσος τερματισμός της τουρκικής επιθετικότητας

tsipras-lavrov-1.jpg
Πηγή: Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETTI

Τελευταίος «σταθμός» των επαφών του κ. Λαβρόφ ήταν η συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα.

Οι κύριοι Τσίπρας και Λαβρόφ συνομίλησαν για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τις προοπτικές τους την επόμενη περίοδο.

Κατά τη συνάντηση συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο τερματισμός της τουρκικής επιθετικότητας για την προώθηση των διερευνητικών και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ