ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Τουρκία: Έτοιμοι για κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις

Μήνυμα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Τουρκία: Έτοιμοι για κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ τόνισαν σε κοινές τους δηλώσεις οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών, μετά την τριμερή τους συνάντηση. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ζητήματα συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εν μέσω κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων

Οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Ασκενάζι προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Δένδιας, καθώς οι ομόλογοί του από τον Κύπρο και το Ισραήλ τόνισαν πως είναι απολύτως ανοιχτοί στην πολιτική διεύρυνσης του σχήματος και με άλλες χώρες της περιοχής.

«Η στρατηγική Ελλάδας - Κύπρου - Ισράηλ είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε. Βασική προϋπόθεση ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε κοινές αξίες και επιδιώξεις. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας είναι μετρήσιμα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας».

«Η συνάντησή μας έγινε υπό το βάρος νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, που προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προσπάθεια εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια. Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Θα πορευτεί στον 21ο αιώνα» στη βάση όσων έχουμε πετύχει, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα από την πλευρά της «κατέθεσε τη συνεισφορά της στην σταθερότητα της περιοχής με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και με τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή στη Χάγη των διαφορών μας για καθορισμό των θαλασσίων ζωνών». Και πρόσθεσε:

«Έτσι δείξαμε στην παγκόσμια κοινότητα πώς οι σύγχρονες χώρες λύνουν τις διαφορές τους. [...] Μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που παρέμεναν άλυτες για μισό αιώνα και δημιουργήσαμε ένα λαμπρό παράδειγμα, ένα υπόδειγμα για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας».

Υπογράμμισε μάλιστα, την ιδιαίτερη ικανοποίηση τόσο του ίδιου, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου.

«Κατέρριψε έτσι με τον πιο πανηγυρικό τρόπο έναν υπόγειο μύθο πολλών ετών, ότι η Ρωσία δήθεν αντιτίθεται στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, τόσο στο Αιγαίο όσο στην Ανατολική Μεσόγειο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ