ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η απαγόρευση αμβλώσεων στην Πολωνία είναι πράξη σκοταδισμού που μας γυρίζει αιώνες πίσω

Τσίπρας: Η απαγόρευση αμβλώσεων στην Πολωνία είναι πράξη σκοταδισμού που μας γυρίζει αιώνες πίσω
ΙΝΤΙΜΕ

«Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, είναι μια πράξη σκοταδισμού που γυρίζει την ήπειρο μας αιώνες πίσω», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Instagram.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει πως «είναι θλιβερό που το 2020 υπάρχουν ακόμα κράτη που πιστεύουν πως έχουν λόγο και δικαίωμα στο σώμα και τη ζωή μιας γυναίκας».

Υπογραμμίζει ότι «οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην Πολωνία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη οφείλουμε να δώσουμε από κοινού αγώνα για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη».

«Το αναφαίρετο δικαίωμα μιας γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της και τη ζωή της δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στην κρίση κανενός άλλους, παρά μόνο στη δική της», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας.

Οργή στην Πολωνία κατά της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης

Διεθνείς αντιδράσεις και οργή έχει προκαλέσει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να απαγορεύσει σχεδόν εντελώς τις αμβλώσεις.

Την περασμένη Πέμπτη η πρόεδρος του δικαστηρίου Γιούλια Πρτζιλέμπσκα δήλωσε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία που επιτρέπει την άμβλωση όταν το έμβρυο έχει δυσπλασία, είναι «ασύμβατη» με το Σύνταγμα της χώρας.

Το 2019 το 97% των 1.100 αμβλώσεων που έγιναν σε νοσοκομεία της Πολωνίας ανέφεραν ως αιτία τη σοβαρή δυσπλασία του εμβρύου.

Η απόφαση «ισοδυναμεί με απαγόρευση και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», αντέδρασε αμέσως η επίτροπος αρμόδια για Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η απόφαση του δικαστηρίου «σημαίνει ότι όσες γυναίκες μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά θα καταφύγουν σε παράνομες αμβλώσεις ή σε αμβλώσεις στο εξωτερικό, ενώ θα αυξηθούν οι δοκιμασίες για όλες τις υπόλοιπες», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ