ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή της Χώρας: Αναβλήθηκε το άνοιγμα ως τζαμί

Μονή της Χώρας: Αναβλήθηκε το άνοιγμα ως τζαμί
FLICKR

«Παγώνει» το άνοιγμα της Μονής της Χώρας ως τζαμί όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

«Το άνοιγμα για προσευχή του Καριγιέ Τζαμί (Μονή της Χώρας) στην Κωνσταντινούπολη αναβλήθηκε λόγω των συνεχιζόμενων εργασιών (σ.σ. μετατροπής του σε τζαμί» όπως τόνισε η Διεύθυνση σε ανάρτησή της στο Twitter.

Όπως φαίνεται, πάντως από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό Τύπο τα τα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά και οι πολύτιμες αγιογραφίες του ναού, εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής τέχνης, καλύφθηκαν με λευκά υφάσματα, δεδομένου ότι στο σουνιτικό Ισλάμ απαγορεύεται η εικονογράφηση του προσώπου. Πρόκειται για ένα σύστημα κουρτινών με μηχανισμό, το οποίο θα καλύπτει τα ψηφιδωτά.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνεται το εσωτερικό του μνημείου πριν και μετά από την τοποθέτηση των καλυμμάτων.

Το χρονικό

Η Μονή της Χώρας (η Μόνη του Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα), το μοναδικής αξίας βυζαντινό μνημείο, που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως μουσείο, μετατράπηκε σε τζαμί με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου, ακολουθώντας την τύχη της Αγίας Σοφίας.

Η Μονή της Χώρας, λειτουργούσε από το 1945 έως τώρα ως μουσείο και διαθέτει υπέροχα ψηφιδωτά.

Η Μονή της Χώρας, γνωστή στις ημέρες μας ως Kariye Müzesi, υπήρξε βυζαντινό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 1511.

Από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο. Η μονή χτίστηκε στη θέση της Πύλης της Αδριανούπολης, έξω από τα Θεοδοσιανά Τείχη (στη σημερινή συνοικία Εντιρνέ Καπί), νότια του Κεράτιου Κόλπου.

Το μνημείο έως και σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Πέρσι την μετατροπή του μοναστηριού σε τζαμί είχε αποφασίσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το ανώτατο τουρκικό διοικητικό δικαστήριο, αλλά η απόφαση δεν είχε εφαρμοστεί.

Την απόφαση για ακύρωση της σχετικής πράξης του 1945 του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου έλαβε το ίδιο τμήμα του τουρκικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου που ένα χρόνο αργότερα έλαβε και την αντίστοιχη απόφαση για την Αγία Σοφία.

Η δίκη στηρίχτηκε επίσης σε προσφυγή του «Συνδέσμου Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον», της ίδιας δηλαδή οργάνωσης που είχε προσφύγει στα τουρκικά δικαστήρια για την Αγία Σοφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ