ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Καμία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Τσακαλώτος: Καμία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί το ΕΣΠΑ προκειμένου να περιορίσεις τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του οικονομικού κύκλου ξεκίνησε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι έχει ένα χρέος προς τον κ. Γεωργιάδη. Είπε ότι την μάσκα που έχει του την έδωσε μια κυρία το καλοκαίρι στην Κίμωλο ζητώντας του να δώσει 13 ευρώ στον κ. Γεωργιάδη γιατί τόσο ευνοήθηκε η ίδια από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι ο ίδιος της υπενθύμισε ευγενικά ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να τα πάρει ο κ. Σταϊκούρας αλλά η ίδια επέμενε να τα πάρει ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ξεκίνησε έτσι γιατί η ΝΔ εξελέγη με την υπόσχεση να ενισχύσει τα μεσαία στρώματα. Όμως όπως είπε τα πιο πολλά λεφτά δεν πήγανε σε αυτόν το κόσμο αλλά στα υψηλά εισοδήματα. Και είπε ότι το θέμα της συζήτησης είναι αν η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της να ενισχύσει τα μεσαία στρώματα και με τα ευρωπαϊκά χρήματα.

Τόνισε ότι οι προλαλήσαντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις και ότι ο κ. Γεωργιάδης απάντησε εκτός θέματος. Και σημείωσε ότι το βασικό ερώτημα είναι το που θέλουμε να πάμε, αν θέλουμε να πάμε σε κάτι διαφορετικό ή αν θέλουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν και πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ΕΣΠΑ σε αυτή τη κατεύθυνση.

Για τις ανισότητες

Υπενθύμισε ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η ΝΔ δείχνει αύξηση των ανισοτήτων, και σημείωσε ότι κ. Φωτίου έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση επιλέξιμων δανών του ΕΣΠΑ για αυτό.

Και επεσήμανε ότι ο λόγος που η ΝΔ δεν τις κάνει πράξη είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει το ζήτημα των ανισοτήτων παρότι έχει αποδειχθεί ότι οι αυξημένες ανισότητες μειώνουν και την ανάπτυξη.

Για την υγεία

Σημείωσε ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τα δημόσια συστήματα υγείας τα πήγανε καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και διερωτήθηκε γιατί δεν επιλέχθηκαν οι επιλέξιμες δαπάνες για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, όπως πρότεινε ο κ. Ξανθός, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία.

Ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας πως τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πολλές δικαιολογίες. Σημείωσε ότι έχει στην διάθεση της το μαξιλάρι το οποίο όπως σημείωσε «μας έλεγε ο κ. Σκυλακάκης ότι είναι η μεγαλύτερη γκάφα και αχρείαστο και τώρα ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι είναι δικό τους», μια ευελιξία στην διαχείριση των ευρωπαϊκών χρημάτων, αλλά και το Ευρωπαϊκό ταμείο. Έθεσε λοιπόν το ερώτημα πως θα αξιοποιηθούν αυτά.

Tόνισε ότι έχουμε ως χώρα μια τελευταία ευκαιρία να μειώσουμε τις ανισότητες, να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Και σημείωσε ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Εξέφρασε όμως τον φόβο του ότι η κυβέρνηση έχει μείνει κολλημένη σε παλιές ιδέες και σκέψεις, πριν από την κρίση, και πιστεύει ακόμα ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας είναι η λύση ότι δεν χρειάζεται να μειώσουμε τις ανισότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ