ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ανακοινωθέν της προεδρίας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

Το ανακοινωθέν της προεδρίας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τους αρχηγούς των κομμάτων πλην ΚΚΕ και Ένωσης Κεντρώων να κάνουν λόγο για ένα ελάχιστο κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας γίνεται αναφορά στην ανάγκη της ενίσχυσης του ρόλου της Frontex και της μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, στην ενίσχυση των hot spot ,ενώ επιπλέον γίνονται και αναλυτικές αναφορές στην ανάγκη για την συνεργασία της Τουρκίας αλλά και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τερματισμό του πολέμου της Συρίας που αποτελεί την κυριότερη αιτία δημιουργίας του προσφυγικού.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος και

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί του θέματος που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

H αποτίμηση του Μαξίμου

Με ανακοίνωσή του το Μαξίμου εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του Πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις".

Νωρίτερα κατά την έξοδο τους από το Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν δηλώσει τα εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Mε καθυστέρηση στον ρεαλισμό η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα, όπως είπε, σε αυτό το αδιέξοδο. «Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό. Αποφασίστηκε ένα ελάχιστο κοινό αποδεκτό πλαίσιο στρατηγικής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίες πάντως επεσήμανε πως διατηρεί τις «έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά κέντρα προαναχωρησιακής φιλοξενίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αυτών των κέντρων.

Μάλιστα, όπως είπε, αυτό «συνιστά απαραίτητη προσαρμογή στην τρέχουσα κατάσταση.»

Φώφη Γεννηματά: Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ο Μάιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, είπε η Φώφη Γεννηματά.

«Η διάθεση μας για συνεννόηση δεν σημαίνει ανοχή στα λάθη και την αδράνεια. Το προσφυγικό αποκτά δραματικές διαστάσεις. Άμεση απεγκατάσταση και επιστροφή των μεταναστών και οικονομική ενίσχυση. Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες. Θεωρούμε ότι άτυπη η εθνική γραμμή χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Σταύρος Θεοδωράκης: Mίνιμου εθνική γραμμή έστω και με δυσκολίες

Nομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή για το προσφυγικό, είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Θα κινηθεί σε τρεις άξονες: 1.Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες 2.Επιστροφή στις πατρίδες τους 3.Ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών.

Πιο ρεαλιστική η κυβέρνηση, έκανε μετατόπιση των θέσεών της.

Προτείναμε να υπάρξει ένα σύστημα που θα διοικεί το χάος. Δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Τσιπρα. Ο κ. Τσίπρας δεν είχε διάθεση να συζητήσει για έναν άνθρωπο κοινή αποδοχής για υπερυπουργό για το προσφυγικό. Κάλεσα τον κ. Τσίπρα να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του το 2015.

Οι χώρες που διαφοροποιούνται από την ευρωπαϊκή πολιτική θα έχουν συνέπειες.
Ο καθένας έχει τις επιφυλάξεις του. Το ανακοινωθέν είναι μόνο τα πράγματα που συμφωνούμε.

Δεν είναι επιλογή της χώρας να απομονωθεί με ένα βέτο.Η χώρα αναλαμβάνει να δώσει χέρι στου πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες.

Θα ήταν προκλητικό για του Έλληνες πολίτες να κάνουμε παζάρια για τη φιλοξενία των προσφύγων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης.

Πάνος Καμμένος: Να μετατραπεί η Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή

«Καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση. Δεν υπογράφουν την ανακοίνωση το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων», ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξαρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

"Μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού. Υπήρξαν και μερικές διαφωνίες".
"Ο Πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας μία κοινή, εθνική γραμμή. Ο ελληνικός λαός ο οποίος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συνθήκες, ζητώντας τη συμφωνία για την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία" είπε ο κ. Καμμένος.

"Σκοπός μας είναι η μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, με έδρα την Αθήνα. Συγχαίρω του αρχηγούς των επιτελείων και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ανταπεξήλθαν στις υποχρεώσεις τους".
Τέλος ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «μικροπολιτικη» την πρόταση της κυρίας Γεννηματά για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Βασίλης Λεβέντης : Φιάσκο η συνάντηση

Επιθετικός συνολικά προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ήταν ο Βασίλης Λεβέντης ύστερα από την έξοδο του από το προεδρικό Μέγαρο
«Ζητήσαμε εκτός από προσφυγικό να συζητήσουμε και για τα οικονομικά και το μέλλον του τόπου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα απέρριψαν το αίτημα. Εκεί είπα πως δε θα υπογράψω το κοινό κείμενο για το προσφυγικό» είπε ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων και συνέχισε:
«Η συνάντηση ήταν ένα φιάσκο.Ο Τσίπρας προσπαθεί μέσω του προσφυγικού να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να καθίσει για χρόνια στην εξουσία.
Ο ελληνικός λαός πεινάει και μέσα συζητούσαμε για τους πρόσφυγες που και οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν ξέρουν πόσοι είναι και λένε ψέμματα.
Λυπούμαι γιατί το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων.
Είναι ώρα του λάου να καταλάβει»

Δημήτρης Κουτσούμπας: Σε κακό δρόμο το προσφυγικό

To ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια της κυβέρνησης αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών κομμάτων, γιατί δεν αντιμετωπίζουν τις αίτιες στη ρίζα του προβλήματος, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος αποχώρησε από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία εξέλιξης αυτού του τεράστιου ζητήματος, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις από την αρχή ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Κουτσούμπας.
«Ως ΚΚΕ καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, και μέσα στη σύσκεψη, που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και για το πώς θα επιλυθεί η προσφυγική κρίση και οι μεγάλες προσφυγικές ροές, αλλά και πώς θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων αλλά και του ελληνικού λαού που υποφέρει κάτω από αυτήν την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα» προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ