ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Αναπόφευκτη μεγαλύτερη ύφεση για το 2020

Πέτσας στο CNN Greece: Αναπόφευκτη μεγαλύτερη ύφεση για το 2020
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME

Στην υποβάθμιση των προβλέψεων για την ύφεση στο σύνολο του έτους προχωρά το οικονομικό επιτελείο, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα νέα περιοριστικά μέτρα θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και το υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί τα δεδομένα, τα οποία θα ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω της εξέλιξης της πανδημίας, αλλά όχι δραματική», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Όπως είπε, κάποια από τα μακροοικονομικά στοιχεία στο γ’ τρίμηνο είναι καλύτερα του αναμενόμενου αλλά είναι βέβαιο πως στο δ’ τρίμηνο θα υπάρξει επιδείνωση λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνεται πως ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της τρίτης τριμηνιαίας έκθεση για την ελληνική οικονομία, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ύφεση της τάξεως από 2,5% έως και 4% και για το 2021.

Είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι (σ.σ. από το προσχέδιο του προϋπολογισμού) για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, σημείωσε, εξηγώντας ότι αν η Ευρώπη τεθεί σε ένα νέο lockdown και δε βρεθεί εμβόλιο για την Covid-19, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα και ναι, μπορούμε να μιλάμε για ύφεση και το 2021.

Η εκτίμηση, αυτή βέβαια, όπως ανέφερε, έγκειται στην περίπτωση που επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, δηλαδή επιδείνωση της πανδημίας.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το επόμενο έτος, κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως από 4%-4,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ