ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση 58 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «Πίτσος»

Ερώτηση 58 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «Πίτσος»

Απότοκο των διαχρονικών χειρισμών των κυβερνήσεων της ΝΔ στο σκάνδαλο Siemens αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο του εργοστασίου της "Πίτσος".

Σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις στο θέμα του εργοστασίου της "Πίτσος" έχουν άμεση σχέση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ με την εταιρεία Siemens (σε Ελλάδα και Γερμανία) το 2012, ως αποτέλεσμα ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα που γνώρισε η χώρα.

"Με τον παραπάνω εξωδικαστικό συμβιβασμό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με Πρωθυπουργό τον κ. Αντώνη Σαμαρά προχώρησε σε έναν απαράδεκτο οικονομικά και πολιτικά εξωδικαστικό συμβιβασμό, αφού από τα 2 δισ. ευρώ, η Ελλάδα περιορίστηκε να λάβει το ποσό των 170 εκατ. ευρώ και μάλιστα όχι σε ρευστό χρήμα, αλλά σε παροχές σε είδος και συμψηφισμό απαιτήσεων. Επιπλέον, η εταιρεία δεσμεύτηκε έναντι της χώρας μας για την σταθερή παρουσία της και ως εκ τούτου σε μια επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου που θα εξασφάλιζε 700 νέες θέσεις εργασίας, πέραν των 600 εργαζομένων που απασχολούσε εκείνη την περίοδο η εταιρεία στην Ελλάδα", αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι η επένδυση στην οποία συμφώνησε η κυβέρνηση της ΝΔ και τελικά υπέγραψε ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αφορούσε αρχικά τη μεταστέγαση του εργοστασίου της "Πίτσος" σε νέα εγκατάσταση. Ωστόσο, προσθέτουν, από την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού και μετά άρχισαν να μεταφέρονται γραμμές παραγωγής σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και κυρίως η Τουρκία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη;

2. Σκοπεύουν να διερευνηθούν πιθανές διοικητικές και ποινικές ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων στην όλη εξέλιξη του θέματος;

Επιπλέον ζητούν:

Τη χορήγηση των πρακτικών της Επιτροπής Εποπτείας, τη χορήγηση των πρακτικών της Επιτροπής Επενδύσεων, τη χορήγηση της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ των ως άνω Επιτροπών και των Υπουργών των Οικονομικών, καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου, που αφορά σε πρωτοβουλίες του για το ως άνω θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ