ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική αισιοδοξία για προσφυγικό και αξιολόγηση

Κυβερνητική αισιοδοξία για προσφυγικό και αξιολόγηση

Βέβαιος πως στην ελληνο-τουρκική συνάντηση κορυφής στην Σμύρνη θα καταφέρει να εξασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να τον ρώτησε «πώς είσαι τόσο σίγουρος;» για να εισπράξει την ίδια απάντηση από τον πρωθυπουργό.

Γενικώς το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο τόσο για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα όσο και για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων από την Τουρκία κάτι που εξέπεμψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου που εξασφάλισε για την κυβέρνηση ένα κοινό ανακοινωθέν έστω και με πέντε υπογραφές από το σύνολο των επτά αρχηγών, το Μαξίμου εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένο από την εξέλιξη της χθεσινής συνάντησης.

Κυρίως διότι απετράπη αντιπαράθεση με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη γεγονός που διευκόλυνε την συζήτηση και εξασφάλισε μία συνάντηση που κινήθηκε σε σχετικά χαμηλούς τόνους. Το γεγονός πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναίνεσε σε αδρές γραμμές στον σχεδιασμό και τις προτάσεις της κυβέρνησης προκάλεσε έκπληξη στα άλλα κόμματα και κυρίως στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία διαπίστωσε πως ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να μπει στην λογική της σύγκρουσης και της κόντρας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η θετική κατάληξη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δίνει στον Αλέξη Τσίπρα ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την Σύνοδο Κορυφής που αφορά το προσφυγικό καθώς ο ίδιος μπορεί να εμφανιστεί ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών χρησιμοποιώντας το όπλο της συναίνεσης και της εθνικής γραμμής.

Η εβδομάδα που ξεκινά την Δευτέρα δεν θα καθορίσει μόνο το Προσφυγικό αλλά και το θέμα της αξιολόγησης καθώς αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος εμφανίζεται σχεδόν πεπεισμένο ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα και μάλιστα πριν από το τέλος της εβδομάδας για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μαζί με το ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ