ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μενδώνη - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το «λουκέτο» στον Πολιτισμό

Κόντρα Μενδώνη - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το «λουκέτο» στον Πολιτισμό
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Κόντρα για τα γλυπτά του Παρθενώνα, το Μετρό Θεσσαλονίκης και το «λουκέτο» στον πολιτισμό είχαν στη Βουλή Λίνα Μενδώνη και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Πολιτισμού απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους του πολιτισμού, ανέφερε πως η κυβέρνηση συνομιλεί με τα σωματεία τους αλλά και μεμονωμένους καλλιτέχνες.

«Ακούμε ότι διαλέξαμε να συναντηθούμε με προσωπικότητες. Είναι Fake news! Δεν θα δείτε πλάνο με καμία προσωπικότητα του χώρου, ούτε ένα πλάνο γιατί απλά δεν υπήρξαν πλάνα! Είναι καθήκον κάθε υπουργού να μιλώ και συνομιλώ με σωματεία. Το ίδιο καθήκον μου όμως είναι να μιλώ και με μεμονωμένους καλλιτέχνες», είπε.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης την κατηγόρησε ότι οδηγεί τη χώρα σε ένα απέραντο πολιτιστικό νεκροταφείο με την υπογραφή της.

Σε ότι αφορά στα γλυπτά του Παρθενώνα, είπε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει εκπονήσει σχέδιο. «Ξέρουμε να εκμεταλλευόμαστε το μομέντουμ εκεί που υπάρχει. Η Ελλάδα δεν δέχεται κανένα μουσείο, ούτε το Βρετανικό ως κάτοχο και νομέα των γλυπτών γιατί αποτελούν προϊόν κλοπής», ανέφερε.

Η κόντρα επεκτάθηκε και στο Μετρό Θεσσαλονίκης και τα αρχαία, συνιστώντας στην αντιπολίτευση υπομονή. «Κοντός ψαλμός αλληλούια! Ας αφήσουμε τους δικαστές να δικάσουν, εδώ μέσα δεν θα το κάνουμε», είπε.

Η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος με δήλωση τους ανέφεραν ότι "η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη διά της σιωπής, παραδέχτηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι επισκέφθηκε την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση των προσφυγών των φορέων εναντίον της υπουργικής απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ