ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου: Σκληραίνει τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου: Σκληραίνει τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με κύριο αντικείμενό του τη διαχείριση της πανδημίας.

Από τη συνεδρίαση προέκυψαν τρία βασικά συμπεράσματα:

1. Η αξιωματική αντιπολίτευση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, κρίνονται ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε, οδήγησε σε αδιέξοδο.

2. Επιβεβαιώθηκε ότι στο ζήτημα του κορωνοϊού δεν σημειώνονται οι αποκλίσεις που έχουν καταγραφεί στην εξωτερική πολιτική.

3. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, εντούτοις, θα στηρίξει τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας.

Μεγάλη ανησυχία

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε κομματική πηγή, τα μέλη του ΠΣ εξέφρασαν την πολύ μεγάλη ανησυχία τους για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την ανετοιμότητα του ΕΣΥ, για την οποία η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Επισημαίνεται δε ότι:

«Το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ομολογία αποτυχίας, αφού ήδη από την επόμενη μέρα είχε ακυρωθεί de facto από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Κανένας σχεδιασμός (χθες έλεγαν δεν χρειάζεται να κλείσουν σχολεία και το βράδυ ανακοίνωναν κλείσιμο σχολείων) και καμία ουσιαστική προετοιμασία του ΕΣΥ (ακύρωση 80% τακτικών χειρουργείων σε κόκκινες περιοχές, ήδη στα κόκκινα οι ΜΕΘ σε πολλές περιοχές της χώρας).»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε:

«Η κυβέρνηση υποτίμησε την πανδημία. Τώρα επιδίδεται σε εμπόριο ελπίδας με ευχές για ένα εμβόλιο το οποίο δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχει. Είναι εμφατική η ανάγκη για πρωτοβουλίες του κόμματος και όλων των στελεχών μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία και με τις οποίες θα πρέπει να μάθει το κόμμα να λειτουργεί.»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε την ανάγκη για επιπρόσθετες πρωτοβουλίες του κόμματος στα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζει με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για την κοινωνική πλειονότητα.

Σε παρέμβασή του και ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός εξέφρασε την εκτίμηση ότι τείνει να χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης. Αντιστοίχως ο «σχολάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης υπογράμμισε την έξαρση που παρατηρείται πλέον στα κρούσματα στο μαθητικό πληθυσμό.

Κόκκινο πανί

Στη συνεδρίαση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε την… «τιμητική» του, αφού κατηγορήθηκε για αυταρχισμό και ανικανότητα. Ο υπουργός ΠΡΟΠΟ εξελίσσεται σε «κόκκινο πανί» για την Κουμνουνδούρου. Στηλιτεύτηκε επίσης με βαρύτατες εκφράσεις η «εμφυλιοπολεμική» θεωρία των δύο άκρων και η αναφορά Μητσοτάκη σε «κόκκινο φασισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ