ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλλειψη σχεδιασμού για το προσφυγικό καταλογίζει στην κυβέρνηση η Μπακογιάννη

Έλλειψη σχεδιασμού για το προσφυγικό καταλογίζει στην κυβέρνηση η Μπακογιάννη
Ντόρα Μπακογιάννη EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για την προσφυγική κρίση, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οικονομικό πρόγραμμα αλλά και τα ζητήματα διαφάνειας μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Η χώρα θα περάσει δύσκολες ώρες με την προσφυγική κρίση, εκτιμά η Ντόρα Μπακογιάννη, επικρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη σχεδιασμού. «Όφειλε η κυβέρνηση, αφού ήξερε ότι θα φτάναμε στο κλείσιμο των συνόρων, να είχε κινητοποιήσει το σύνολο του μηχανισμού για την προετοιμασία των δομών φιλοξενίας που να είναι στοιχειωδώς ανθρώπινες. Κλειστές για τους μετανάστες οι οποίοι θα επαναπατριστούν και ανοιχτές, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης, για τους πρόσφυγες».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο βέτο από την πλευρά της κυβέρνησης η κα Μπακογιάννη σημείωσε πως: «Οι απειλές για βέτο που γίνονται με μεγάλη ευκολία μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ. Χρειάζεται πολύ μεγάλη περίσκεψη και υπευθυνότητα για να προχωρήσει κανείς σε κάτι τέτοιο», ενώ πρόσθεσε πως θεωρεί την σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΞ ανύπαρκτη.

Σε ερώτηση αν βλέπει εμπλοκή στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, η κα Μπακογιάννη σημείωσε πως υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση, προσθέτοντας πως «εάν πάρω τοις μετρητοίς τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών, κινδυνεύουμε να καούμε».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως «τίποτα δεν αποκλείεται με την κεκτημένη ταχύτητα του κ. Τσίπρα, που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει εκλογές κάθε τρεις μήνες. Από την άλλη πλευρά, η πραγματικότητα είναι ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Αναφερόμενη στα ζητήματα διαφάνειας και για τις υποθέσεις για τις οποίες εγκαλείται η ΝΔ, τόνισε: «Δεν δέχομαι να κατηγορείται το σύνολο της παράταξης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ