ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Σκληραίνει ο Τσίπρας τη στάση του – Ο Ξανθός σε συντονιστικό ρόλο

Κορωνοϊός: Σκληραίνει ο Τσίπρας τη στάση του – Ο Ξανθός σε συντονιστικό ρόλο
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρεια Ελλάδας συνολικά, είναι δραματική και κάποιοι έχουν εγκληματικές ευθύνες για αυτή την ολιγωρία, την αδράνεια, σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη.»

Με αυτή τη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση και εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, δεν άφησε αμφιβολία για το σχεδιασμό της αντιπολιτευτικής τακτικής του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει τη στάση του, εκτιμώντας ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο με την πανδημία, λόγω των λαθών και των παραλείψεων τη κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμα ότι:

«Ο φόβος που έχουμε (καθώς έχει κρασάρει ήδη το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι γεμάτες όλες οι εντατικές), ο φόβος και η αγωνία είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο, δηλαδή να μη βρεθούμε στη δύσκολη στιγμή όπου θα γίνεται επιλογή ασθενών που θα τους παρασχεθεί η βοήθεια στη ΜΕΘ.»

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις στο Στρατό αλλά όχι στη δημόσια Υγεία», ενώ πρόσθεσε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήριζε "πεταμένα λεφτά" τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία νέων μονάδων ΜΕΘ.»

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε δε:

-την επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων,

-το άνοιγμα του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ώστε να δέχεται κι αυτό περιστατικά,

-την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με υποδομές και έμψυχο δυναμικό.

Ο ρόλος του Ξανθού

Το ζήτημα της άμεσης επιστράτευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη μάχη για τον κορωνοϊό, είχε θέσει στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Ξανθός. Αποτελεί άλλωστε πάγια θέση του πρώην υπουργού Υγείας η μεγαλύτερη εμπλοκή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ.

Ο κ. Ξανθός έχει αποκτήσει το τελευταίο διάσημα συντονιστικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό της πολιτικής του για τoν κορωνοϊό, ενώ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τον υγειονομικό κόσμο. Πέρα από τη συμμετοχή του στο χτεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, ο κ. Ξανθός συντόνισε χτες τη συνεδρίαση του Παρατηρητηρίου Covid που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμμετείχε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα σε «κλειστή» ενημερωτική σύσκεψη με κορυφαίους γιατρούς.

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Στην απόφαση του χτεσινού Πολιτικού Συμβουλίου συνοψίζεται η πολιτική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Μέσα σε αυτή τη δραματική από ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική άποψη συνθήκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να πορεύεται βάζοντας ως πρώτιστο καθήκον του την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δεν πρόκειται να τυμβωρυχήσουμε πολιτικά, όπως έπραξε η Ν.Δ. στο πρόσφατο παρελθόν, έχουμε όμως ταυτόχρονα πολιτικό και ηθικό χρέος να αναδείξουμε και να αντισταθούμε στις επιλογές της κυβέρνησης που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ευημερία, στις επιλογές που καταστρέφουν προσδοκίες, θέτουν σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές και υποθηκεύουν το μέλλον.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ