ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πικραμμένος: Δεν είναι κατάλληλη στιγμή για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Πικραμμένος: Δεν είναι κατάλληλη στιγμή για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.
ΙΝΤΙΜΕ

Την άποψη ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για επέκταση στα 12 μίλια, όταν έχουμε πλοία τα οποία διέρχονται πλησίον των χωρικών μας υδάτων. Όμως κάθε κυβέρνηση και η παρούσα, αλλά και κάθε ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάσει τη χώρα ώστε την κατάλληλη στιγμή να μπορέσει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια. Πρέπει η χώρα να μπορεί να είναι έτοιμη από κάθε πλευρά, και διπλωματικά και από πλευράς εξοπλισμών», είπε σε συνέντευξη του στο Κανάλι της Βουλής και πρόσθεσε:

«Το πότε θα προχωρήσουμε στην επέκταση των 12 μιλίων θα το κρίνει ο πρωθυπουργός μαζί με την κυβέρνηση και με τα επιτελεία του στρατού, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Εμείς πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε όλους τους τομείς. Έχει δραστηριοποιηθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στον τομέα της διπλωματίας. Έχει εξασφαλίσει πια, πράγμα το οποίο είναι πάρα πολύ ουσιαστικό και δεν ξέρω αν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό ακόμη, να είναι ισοδύναμος συνομιλητής και εταίρος με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα όμως πιστεύω ότι πρέπει να θωρακίσουμε και τη χώρα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πολύ γερό αμυντικό σύστημα, να αγοράσουμε πλοία, αεροπλάνα, έτσι πιστεύω. Διότι δεν θα ησυχάσουμε εύκολα από τον γείτονα μας».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας, καλώντας όλους να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα.

«Θα παρακαλούσα όλο τον κόσμο να πάρει τις προφυλάξεις που πρέπει. Η αντιμετώπιση της πανδημίας εξαρτάται και από εμάς τους ίδιους. Είναι απλά τα πράγματα. Αν βάζουμε μια μάσκα, πλένουμε τα χέρια μας, κρατάμε κάποιες αποστάσεις, μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να καταπολεμηθεί ο covid. Η κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια να αποφύγει το καθολικό lockdown. Είναι βαρύνουσα η γνώμη των λοιμωξιολόγων, την οποία λαμβάνει υπόψη του ο πρωθυπουργός αποφασίζοντας τα μέτρα», είπε και σημείωσε πως για τον ίδιο δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των σχολείων, καθώς -όπως είπε- όπως έχει αποδειχθεί, ο δείκτης μεταδοτικότητας στα σχολεία είναι μικρός.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος ρωτήθηκε για την τραμπούκικη όσο και φασιστική επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, αφού δήλωσε πολύ στεναχωρημένος από την εικόνα που κυκλοφόρησε, επεσήμανε πως η ίδρυση ενός σώματος περιφρούρησης, με την έγκριση των πανεπιστημίων, είναι ένα αποφασιστικό βήμα που θα φέρει αποτελέσματα.

«Είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος από την εικόνα που είδα και μάλιστα σε ένα Πανεπιστήμιο που είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Είναι συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας και οι απόφοιτοί του απορροφώνται αμέσως από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα ενόψει των συνταγματικών ρυθμίσεων και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Νομίζω ότι η ίδρυση ενός σώματος περιφρούρησης, με την έγκριση των πανεπιστημίων, είναι ένα αποφασιστικό βήμα που θα φέρει αποτελέσματα. Είναι η ώρα να ληφθούν μέτρα αποφασιστικά. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν μεταρρυθμίσεις και υπάρχει βούληση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τα μέτρα να εφαρμοστούν», είπε.

Σε ότι αφορά στην υπόθεση της Novartis, είπε πως έγινε πιο επιφυλακτικός ακόμα και απέναντι σε φίλους του, ενώ για την ΚΟ της ΝΔ, παρά τα παράπονα που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση, ειναι «μια σφιγμένη γροθιά».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, αναφέρθηκε σε ένα «περίεργο» περιστατικό κατά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, όταν κάποιοι Αμερικανοί τουρίστες τον πέρασαν για τον Τζο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ