ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown - Θεοδωρικάκος: Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα στο Δημόσιο

Lockdown - Θεοδωρικάκος: Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα στο Δημόσιο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Σε ανακοινώσεις αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού, που θα ισχύσουν στο Δημόσιο εν μέσω lockdown προέβη αργά το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «πρωταρχικός στόχος από την αρχή αυτής της παγκόσμιας δοκιμασίας ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε μία δέσμη έξι μέτρων αναφορικά την λειτουργία του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μέτρο 1ο: Κάθε δημόσια υπηρεσία λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό του έργου που έχει στην αποστολή της. Για το σκοπό αυτό διαμορφώνεται παντού πλάνο εργασίας που λαμβάνει υπ' όψιν τις υγειονομικές εξελίξεις. Ευνοούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό η τηλε-εργασία, για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό.

Μέτρο 2ο: Το ποσοστό υπαλλήλων που θα εργάζεται με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας εξαρτάται κατά περίπτωση από τους διαθέσιμους υλικούς πόρους. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση είναι η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων και η συνεχής χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Μέτρο 3ο: Σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, ισχύουν υποχρεωτικά τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους (07:00 - 15:00, 08:00 - 16:00 και 09:00 - 17:00). Ωστόσο, το καινούργιο στοιχείο είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες για παροχή εργασίες σε άλλες βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας της εκάστοτε δημόσιας υπηρεσίας, με στόχο να επιτευχθεί αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα ΜΜΜ κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Για τις μετακινήσεις των εργαζομένων θα ισχύει η χορήγηση της βεβαίωσης μετακίνησής τους από και προς την εργασία τους.

Μέτρο 4ο: Σε σχέση με τις οικογένειες ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι για αυτές που έχουν παιδιά στο γυμνάσιο «ισχύουν για τους γονείς τα μέτρα που έχουμε νομοθετήσει από Μάρτιο με μειωμένο ωράριο ή εναλλακτικά παροχή εξ' αποστάσεως εργασίας με βάση τα καθήκοντα ή εργασία σε διαφορετικό από το προβλεπόμενο ωράριο ή άδεια ειδικού σκοπού. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες θωρούμε ότι μπορεί να είναι μόνα τους στο σπίτι και ασφαλή».

Μέτρο 5ο: Αυξημένη προστασία των δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Μέτρο 6ο: Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ