ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου - Οικονόμου: Ουδείς έχει ασυλία κάτω από τη στολή

Στη Βουλή το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου - Οικονόμου: Ουδείς έχει ασυλία κάτω από τη στολή
ΙΝΤΙΜΕ

Στη Βουλή κατέθεσε η κυβέρνηση ο πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για τα περιστατικά αστυνομικής βίας με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου να διαμηνύει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

«Ουδείς απολαμβάνει ιδιότυπη ασυλία κάτω από την αστυνομική στολή και η ασφάλεια δεν αναιρεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε και σημείωσε ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες στο πνεύμα όσων αναφέρονται στο πόρισμα της επιτροπής, ενώ υπήρξαν και βελτιώσεις πριν τις επισημάνσεις Αλιβιζάτου, γεγονός που αποδεικνύει -όπως είπε- τη βούληση για λογοδοσία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Επιδίωξη μας είναι περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία», ανέφερε και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για το δήθεν αφήγημα αστυνομικής αυθαιρεσίας που επιχειρεί να εξυφάνει.

Σε ότι αφορά στο πόρισμα και την κριτική που δέχεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι καθυστέρησε να το δημοσιοποιήσει, ανέφερε πως δεν έχουν να κρύψουν ή να αποκρύψουν κάτι.

«Κόλαφος το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία στην Ελλάδα», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -όπως αναφέρει- στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι:

- Υπήρξε απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με το Συνήγορο του Πολίτη:

-μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες,

-μη υποβολή καίριων ερωτήσεων,

-παράληψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν των υποθέσεων.

- Μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων:

-αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς

-απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές τους καταθέσεις σε σύγκριση με εκείνες των πολίτων

- Συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη.

- Μη συμμόρφωση προς τα πορίσματα του Συνηγόρου.

- Πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Στο γενικό της συμπέρασμα η Επιτροπή σημειώνει πως παρά το ότι η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εντούτοις ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς. Η αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας μπορεί να γίνει «μόνο με την ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων όχι μόνο σε αστυνομικά αλλά και σε ανεξάρτητα όργανα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ